Hip hijab og blæret burka

Nyt dansk design til muslimske kvinder vil forene det traditionsbunde tørklæde med moderne vestlig design men også sende et signal til såvel danske politikere som muslimske fundamentalister, om at kvinder bør være frie til at sætte deres tørklæde, som de vil

Der er både tøj til en dag på kontoret og imponerende festskrud at hente på www.islamicmoon.dk, hvor alle design fås med eller uden tørklæde. –
Der er både tøj til en dag på kontoret og imponerende festskrud at hente på www.islamicmoon.dk, hvor alle design fås med eller uden tørklæde. –. Foto: www.islamicmoon.dk.

Hvordan i alverden kombinerer man en ældgammel og traditionsrig hovedbeklædning med den sidste nye modedille fra den vestlige verdens catwalk? Det var det spørgsmål, der inspirerede den 28-årige designer og farvekonsulent Samar Safar til at udvikle et designkoncept for muslimske kvinder, som ønsker at bære tørklæde, men samtidig vil se hippe og tidssvarende ud i tøjet.

I dag driver hun Islamic Moon en internetbasseret designvirksomhed, der som den første af sin slags herhjemme byder på design, der både kan bæres med eller uden det muslimske tørklæde hijab.

Mange af mine design kan lynhurtigt justeres, så kvinderne kan have hijab på, når de er ude, mens de kan slå håret ud, når de er hjemme eller på besøg hos familie. På den måde er designet tilpasset den muslimske kultur samtidig med, at der er taget højde for den enkelte kvindes ønsker til tøjet. For eksempel pasformen, farverne og snittet, siger Samar Safar.

Den unge designer, der er af palæstinensisk oprindelse, men er vokset op i Danmark, begyndte selv at gå med tørklæde som 15-årig. Samar Safar har, siden hun var ganske lille, forbundet tørklædet med skønhed og kvindelighed. Og da hun selv var på vej til at blive en voksen kvinde, oplevede hun det som noget helt naturligt selv at tage tørklæde på.

Det var mit eget valg, og mine forældre blev da også vildt overraskede, da jeg pludselig stod der foran dem i tørklæde. Det tror jeg ikke, de havde forventet, men de bakkede mig op, fortæller Samar Safar.

Netop kvindens ret til selv at vælge er en vigtig pointe for den unge kvinde. På designforretningens hjemmeside står der Hijab er din ret dit valg din frihed. Og det er ifølge Samar Safar et budskab til alle, der blander sig i tørklædedebatten muslimer som danskere, om at trække sig lidt tilbage og lade kvinderne vælge selv.

For mig handler det om at give kvinder muligheden for selv at bestemme. Det er hverken danske politikere eller muslimske fundamentalister, der skal tage den beslutning for dem, men den enkelte kvinde selv. Kun hun ved, om det er rigtigt for hende at bære hijab, eller om det er rigtigt for hende at lade være, siger designeren.

I Samar Safars forretning er det da også suverænt kvinderne selv, der bestemmer. Og hvis de ikke ønsker et design med tørklæde, så designer Samar Safar gerne uden. Hun har endnu ikke stået over for at skulle designe en burka, men ville ikke afvise opgaven.

Som designer er det jo netop min opgave at imødekomme kundens ønsker, siger hun og fortsætter:

Der findes to grundlæggende fortolkninger af hijab: fuldstændig tildækning, hvor også ansigtet er skjult den såkaldte niqab og delvis tildækning, hvor både ansigtet og hænderne er synlige. Det er kun et lille mindretal, der bekender sig til den første version, så det er klart, at jeg beskæftiger mig mest med den sidste. Og her er det kun fantasien, der sætter grænser for mønstre, farver og snit. Det behøver nemlig slet ikke være kedeligt at gå med tørklæde, siger Samar Safar.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk

Der er både tøj til en dag på kontoret og imponerende festskrud at hente på www.islamicmoon.dk, hvor alle design fås med eller uden tørklæde. –
Der er både tøj til en dag på kontoret og imponerende festskrud at hente på www.islamicmoon.dk, hvor alle design fås med eller uden tørklæde. – Foto: www.islamicmoon.dk