Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Vejen tilbage til fællesskaberne til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejen tilbage til fællesskaberne

Larz Thielemann har fundet en spirituel samhørighed i Egedal Kirke i Nordsjælland. For ham var 11. september 2001 en skelsættende dato, hvor han efter nogle overvejelser besluttede sig for at vende tilbage til det fællesskab, han oprindelig var en del af gennem dåben. – foto: Mette Frandsen.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Søndagens tekst

Jesus sagde: ”Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden. Hver gren på mig, som ikke...
Læs mere

Vintræet

Vintræet bruges af Jesus til at beskrive, at han er stammen, og menneskene er grenene. Det...
Læs mere

Lignelse

Jesus brugte ofte lignelser, eller for-tællinger, når han skulle anskueliggøre sit budskab for...
Læs mere

Tekstrække

Folkekirken har to rækker bibeltekster, som præsterne skal læse og prædike over på helt bestemte...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Børneterapeut Larz Thielemann fik sammen med sin kæreste et hjerneskadet barn, som de valgte at give en families rammer derhjemme og en aktiv optræning, så Sofie i dag er en opvakt teenager. Samtidig har han sammen med datteren fundet tilbage til det kirkelige fællesskab søndag formiddag i Egedal Kirke

To begivenheder ramte med seks års mellemrum Larz Thielemanns liv og fik ham til at ændre kursen i helt uforudset retning. Han fik sammen med sin kæreste Sofie, som ved fødslen var hjerneskadet, men som takket være forældrenes indsats med en usædvanlig og ihærdig optræning i dag er en aktiv og opvakt teenager. Samtidig oplevede han en voldsom eftertanke melde sig 11. september 2001. Den fik ham til at opsøge det religiøse fællesskab, som han i sin tid brød med ved at melde sig ud af folkekirken som ung.

Familien og den nærliggende sognekirke, Egedal Kirke i Nordsjælland, er blevet den 48-årige børneterapeut Larz Thielemanns nye fællesskaber. Eller med andre ord, han har fundet ud af, hvad de kendte fællesskaber også kan indeholde, ligesom det bliver beskrevet i den tekst om Jesus som det sande vintræ og menneskene som grenene, som sognepræster landet over skal bruge i deres prædiken i morgen.

– Det er jo det, vi alle sammen kæmper for at opnå, en accept i et fællesskab. Og det sker selvfølgelig på mange planer. De børn, jeg arbejder med, som er hjerneskadede børn, har jo netop rigtig store problemer med at opnå et fællesskab. Vi har indrettet samfundet, så der er nogle eksperter, som må tage over. Men jeg mener, at det vigtigste fællesskab for disse børn, det er den nærmeste familie, siger Larz Thielemann, som tog konsekvensen og gav Sofie familien derhjemme i stedet for en institution.

Han har lavet webstederne ”hjernetips.dk” og ”sundebørn.dk”, som er netværk – eller fællesskaber – for forældre med hjerneskadede børn. Larz Thielemanns holdning er, at samfundet i dag gør hjerneskadede børn passive og medicinerer dem i stedet for at give dem en aktiv optræning. Den kan efter hans erfaring give børnene et helt andet liv, fyldt med oplevelser, de ellers aldrig ville have fået.

Annonce
For ham er samfundets indsats over for hjerneskadede børn ikke nok.

– Vi gik en anden vej. Vi tænkte, nu tager vi over, nu tager vi ansvar. Det har hele familien fået utrolig meget ud af. Vi overlod ikke Sofie til andre eller til institutioner. Det er sundt at tage ansvar, og det betyder ikke, at man vælger fællesskabet fra, siger Larz Thielemann.

Han mener, at havde Sofie fået den traditionelle, medicinske behandling uden intensiv optræning, så havde hun i dag siddet i en kørestol uden kontakt med omverdenen. I dag kan hun gå, løbe, tale, læse, forstå engelsk og fransk og har den indsigt i verden, som en 13-årig nu engang har. Det, som bekymrer Larz Thielemann mest, er Sofies sprog, som er hendes dårligste kompetence.

– Du bliver bedømt på dit output, og kommer der ikke noget ordentligt ud, så anses du for at være dum. Derfor er det vigtigt, at Sofie har et sted, hvor nogen tror hundrede procent på hende. Det bærer så meget frugt, og du får så meget igen, siger Larz Thielemann.

I Egedal Kirke i Nordsjælland har Larz Thielemann – og Sofie – fundet nye venner og et nyt fællesskab. I sin ungdom var Larz Thielemann socialist, og en af konsekvenserne blev, at han sendte sin udmeldelsesblanket til det lokale folkekirkekontor. I dag er han i færd med at udfylde en indmeldelsesblanket.

Det skyldes de chokerende brag fra 11. september i New York, som blev et nyt ”wake up-call” for Larz Thielemann.

– Tidligere var jeg mest optaget af mig selv. Men takket være Sofie fik jeg øjnene op for, at der er større ting i verden. 11. september var jeg fuldstændig rystet, som mange andre. Det var ikke så meget billederne, men mere de spørgsmål, der opstod: Hvem er jeg, hvem hører jeg sammen med, hvor er mit fællesskab? Hvem er fjende, hvem er ven? Kristendommen buldrede frem på den baggrund, for vi er jo kristne, og vi tror på det gode i mennesker. Så begyndte jeg og Sofie at luske ned i en amerikansk kirke i København, hvor der var en masse dejlig gospelmusik. Her mødte jeg et andet fællesskab og nogle mennesker, der havde et kæmpe overskud. Når man har et handicappet barn, som bevæger sig rundt i samfundet, så mærker man, hvor lidt overskud folk egentlig har, siger Larz Thielemann.

I dag er kirkeklokkerne i Egedal Kirke, som ligger fem minutter fra hans bolig, blevet Lars Thielemanns søndagsvækkeur.

– Folkekirken lefler ikke for den nemme løsning. Det, som er problemet, er vi mennesker. I virkeligheden er langt de fleste mennesker i Danmark troende. Vi er bare så utrolig dårlige til at vise vores følelser i gudstjenesten. Men det er godt, vi har kirken, at vi har et sted at gå hen, når vi har brug for det. Jeg kunne mærke, at de mennesker, jeg mødte i kirken, havde et eller andet, et åndeligt fællesskab.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

10 år efter

Larz, publiceret d.11/09 11:35 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Vejen tilbage til fællesskaberne
Jeg tænker stadig på den dag, reflekterer og finder trøst og forklaring i min kristne tro. Jeg håber også, at vi bliver bedre til at sig fra for islamismens evindelige angreb på vores tro, demokrati og frihed.
Link

Bevidsthed om sin kristne tro...

Niels, publiceret d.11/09 13:21 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Vejen tilbage til fællesskaberne
Jeg tror at 11. september 2001 står som for mange kristne, som den dag da de blev sig selv bevidst om sin kristne tro, ståsted og etik og moral.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​