Gladiatorer var fedladne grødspisere

Antikkens gladiatorer var langtfra atletiske sportsfolk, viser ny arkæologisk forskning

Knoglernes udseende sladrer om en udbredt overvægt blandt disse professionelle kæmper, der ellers ofte afbildes som atletiske sportsfolk på datidens vaser og mosaikker. Og samtidig viser såkaldte sporstofanalyser også ganske overraskende, at gladiatorerne foretrak grød, brød og bønner frem for store, saftige bøffer. -
Knoglernes udseende sladrer om en udbredt overvægt blandt disse professionelle kæmper, der ellers ofte afbildes som atletiske sportsfolk på datidens vaser og mosaikker. Og samtidig viser såkaldte sporstofanalyser også ganske overraskende, at gladiatorerne foretrak grød, brød og bønner frem for store, saftige bøffer. -. Foto: Arkiv.

Så du den veltrænede kvindebedårer Russell Crowe i succesfilmen Gladiator i tv i lørdags?

Og tror du så, at de romerske gladiatorer var smækre mandfolk? Ja, så kan du godt tro om igen.

Et antropologisk studie foretaget af paleo-patologen Karl Grossschmidt fra Medical University i Wien viser nemlig, at de legendariske gladiatorer fra den berømte kamp-arena ved Efesus i det vestlige Tyrkiet faktisk var en flok fedladne grødspisere. Resultaterne af Gross-schmidts undersøgelser er offentliggjort i det seneste nummer af det anerkendte videnskabelige tidsskrift Archeology.

Grossschmidt har undersøgt 68 skeletter fra gladiatorgravpladsen i det vestlige Tyrkiet, og hans undersøgelser klarlægger opsigtsvækkende detaljer omkring deres livsstil, kost og fysiske form.

Knoglernes udseende sladrer således om en udbredt overvægt blandt disse professionelle kæmper, der ellers ofte afbildes som atletiske sportsfolk på datidens vaser og mosaikker. Og samtidig viser såkaldte sporstofanalyser også ganske overraskende, at gladiatorerne foretrak grød, brød og bønner frem for store, saftige bøffer. En kostplan, som man nok ikke lige forbinder med en flok store, råstærke mandfolk.

Alt tyder altså på, at gladiatorerne fra Efesus ikke lige har været romertidens svar på Russell Crowe og Brad Pitt.

historie@kristeligt-dagblad.dk