Obama mildner aktivister

Barack Obama hyldes af homoseksuelle aktivister for at have bedt en åbent homoseksuel biskop om at forrette bønnen ved en fejring i morgen

Det har vakt tilfredshed blandt homoseksuelle aktivister i USA, at det bliver den åbent homoseksuelle episkopale biskop Gene Robinson, der fra en talerstol på trinnene af Lincoln Memorial i Washington vil forrette den bøn, der indleder den officielle præsidentindsættelsesfejring i morgen. Fejringen er startskuddet på flere dages festligheder, hvor højdepunktet er selve indsættelsen på tirsdag.

Den kommende præsident Barack Obamas valg af Gene Robinson til den prominente opgave opfattes af aktivister og politiske analytikere som et forsøg på at dulme kritikken fra homoseksuelle amerikanere, der er fortørnede over, at den socialt konservative evangelikale præst Rick Warren har fået til opgave at forrette bønnen ved tirsdagens indsættelsesceremoni. Rick Warren, der står i spidsen for megakirken Saddleback Church, var en fremtrædende fortaler for det forbud mod homoseksuelle ægteskaber, som blev vedtaget i Californien i november, og Gene Robinson betegnede for nylig Barack Obamas valg af Warren som et slag i ansigtet.

Homoseksuelle aktivister hylder nu Obama for det symbolske valg af Robinson.

Så mange mennesker kommer til at sidde foran deres fjernsyn eller computere, i hele verden og vil se denne bemærkelsesværdige mand lede bønnen for en ny præsident. Det syn vil gavne mange mennesker, ikke bare bøsser, lesbiske og transseksuelle, siger Rea Carey, der er direktør for gruppen Na-tional Gay and Lesbian Taskforce, til avisen Chicago Tribune.

Som den første åbent homoseksuelle biskop i den episkopale kirke, som er den amerikanske gren af det anglikanske trossamfund, har Gene Robinson været en central figur i en vidtrækkende religiøs strid om homoseksualitet. Striden har siden ført til en opsplitning af den amerikanske episkopale kirke. Gene Robinson, der lever i registreret partnerskab med en anden mand, er i dag en globalt kendt talsmand for homoseksuelles lige rettigheder.

Barack Obamas valg af Gene Robinson er samtidig en påmindelse til socialt konservative amerikanere om deres værdimæssige uenigheder med den kommende præsident.

Barack Obama har desuden valgt den liberale præst Sharon E. Watkins til at blive den første kvinde til at stå for prædikenen i Washingtons National Cathedral, hvor indsættelsesfestlighederne afsluttes med den tværreligiøse National Prayer Service på onsdag. Ifølge amerikanske medier er en muslimsk kvinde og tre jødiske rabbinere også blevet inviteret til at bede en bøn for Obama ved denne ceremoni.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk