Yoga er blevet en folkesport

Vi søger fordybelse, når vi dyrker sport. Yoga er blevet årets hit på aftenskoler og udgør en voksende del af fitnesscentrenes tilbud

Yoga er blevet en folkesport. -
Yoga er blevet en folkesport. -.

Yoga er danskernes foretrukne fag, når de går på aftenskole. Det viser en opgørelse, AOF har foretaget for Kristeligt Dagblad. Oplysningsforbundet kører i øjeblikket 431 yogahold, hvilket er dobbelt så mange hold som det næstmest populære på listen: Fødselsforberedelse og efterfødselsgymnastik.

Man bruger aftenskolen til at stresse af, komme i form og finde den indre ro. En yogatime står som en attraktiv kontrast til et hektisk arbejds- og familieliv, siger Carsten Holmbo Jensen, som er konsulent i AOF.

Tendensen går igen hos de to andre store oplysningsforbund i Danmark LOF og FOF. Hos FOF, landets største oplysningsforbund, har man ingen landsdækkende opgørelse, men i hovedstadsafdelingen, forbundets største, ligger yoga øverst på listen.

Generelt mærker vi en stor interesse for kurser, som skal lære deltagerne at sænke hastigheden. For få år siden gjaldt det kunsten at rationalisere, multitaske og nå det dobbelte, mens det i dag gælder fordybelse, afstressning og koncentration, siger konsulent Marianne Grandjean.

Mens yoga for få år siden overvejende hørte storbyen til, er interessen i dag landsdækkende. Det mærker yogainstruktør Elin Døfler Bruun, som torsdag aften holdt åbent hus i en tidligere maskinhal i den vestjyske landsby Arnborg, som nu er indrettet til yogacenter. Denne vinter er der yoga seks gange om ugen i Arnborg.

Folk kommer med skuldrene helt oppe ved ørene og vil prøve, om de via træningen kan få noget ro i kroppen, siger Elin Døfler Bruun.

Også landets fitnesscentre oplever en voksende interesse for yoga. Det fremgår af de brugerundersøgelser, landets største fitnesskæde, Fitness.dk, har foretaget blandt de cirka 130.000 medlemmer. På baggrund af tilbagemeldingerne fra kunderne har kæden udvidet antallet af yogaklasser og tilbyder nu fire forskellige former for yoga i de 38 centre.

Spinning, hvor der er fokus på forbrændingen, er den mest populære træningsform. Men stadig flere vil gerne kombinere den hårde træning med yoga, siger Steen Keller, som er administrerende direktør i Fitness.dk.

Det er ikke kun i aftenskoler og i fitnesscentre, at man har registreret øget interesse. Det er nemlig ifølge læserundersøgelser den træningsform, som næst efter løb optager flest læsere af Egmont Magasiners motionsblad Fitliving.

Motionen er et af de frirum, vi giver os selv i forhold til job og familie. For mange er den tid, som er afsat til motion, den eneste tid, som de har til at fordybe sig. Med yoga får du mulighed for at give kroppen lidt fred og samtidig fordybe dig, siger chefredaktør Christina Bølling.

Mens yoga således er årets hit hos oplysningsforbundene, skal man til gengæld lede længe efter emner som healing, clairvoyance og astrologi, som for 10 år siden fyldte pænt i kursusudbuddet fra aftenskolerne. Kurser om de etablerede religioner som kristendom, islam og buddhisme er stort set heller ikke på skolernes programmer.

nygaard@kristeligt-daglad.dk

Liv & Sjæl side 11 og 12