Vold og trusler plager sygeplejersker

Hver fjerde af landets 30.000 sygeplejersker har været udsat for trusler det seneste år. Blandt andet på Rigshospitalet, hvor sygeplejerskerne nu ønsker låste døre

Sidste år registrerede politiet 61 skudepisoder i København. På Rigshospitalet ønsker fællestillidsrepræsentant for Rigshospitalets sygeplejersker, Lonnie Rasmussen, øget sikkerhed for personalet. Ikke mindst låste døre. -
Sidste år registrerede politiet 61 skudepisoder i København. På Rigshospitalet ønsker fællestillidsrepræsentant for Rigshospitalets sygeplejersker, Lonnie Rasmussen, øget sikkerhed for personalet. Ikke mindst låste døre. -.

Når bandemedlemmer fører krig med skydevåben i København, og ofrene bliver kørt på hospitalet under politieskorte, skaber det ikke bare utryghed på gaderne. Langt de fleste ofre ender nemlig på Rigshospitalet. Og i kølvandet følger ofte bandemedlemmer, der med aggressiv adfærd skaber frygt blandt de ansatte.

Stemningen kan blive meget kaotisk og truende, når bandemedlemmer og støttegrupper samler sig i forhallen. Blandt personalet er der stor usikkerhed: Hvad kan ofrenes venner eller værre; deres fjender finde på? Jeg tror ikke, de vil personalet noget ondt, men man kunne komme til at stå i vejen for noget. Vi skal jo også tage os af andre rigtigt, rigtigt syge mennesker, siger Diana Saksulv, sygeplejerske på intensivafdelingen på Rigshospitalet.

Rigshospitalets ansatte er ikke alene. Ifølge en undersøgelse, der bliver offentliggjort i dag i Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi, blev basissygeplejersker sidste år udsat for vold og trusler i et omfang, der bekymrer Dansk Sygeplejeråd: 24 procent eller 7500 sygeplejersker blev udsat for trusler, mens 17 procent oplevede vold i form af bid, skub, slag eller spark.

Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd:

Det er et kæmpe personligt problem for de personer, der bliver ramt. Og for en del kan det få alvorlige, personlige følger. De frygter, om de kan slå til i en lignende situation. Så meget, at de kan blive syge af det og bange for at gå på arbejde, siger hun og påpeger, at utrygge arbejdsforhold på ingen måde fremmer rekrutteringen af sygeplejersker.

Karin Helweg-Larsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, fortæller, at mens vold mod kvinder i hjemmet er faldende, er vold mod kvinder på arbejdspladserne i stigning.

En af årsagerne er, at kvinderne i dag er i nogle af de erhverv, hvor man er udsat for vold: politiet, socialrådgivere, parkeringsvagter eller for eksempel sygeplejersker på skadestuerne, siger hun.

At sygeplejersker er særligt udsatte, mener Karin Helweg-Larsen blandt andet skyldes deres pressede arbejdsforhold. Så er der ikke overskud til at håndtere konflikter mellem patienter og personale på en hensigtsmæssig måde med for eksempel konfliktmægling.

Dansk Sygeplejeråd efterlyser mere uddannelse i konflikthåndtering til medlemmerne, og det kan Karin Helweg-Larsen kun bifalde. Undersøgelser har nemlig vist, at det virker:

Det kræver den rette uddannelse at forhindre aggression i at udvikle sig til et voldeligt overfald, siger hun.

Sidste år registrerede politiet 61 skudepisoder i København. På Rigshospitalet ønsker fællestillidsrepræsentant for Rigshospitalets sygeplejersker, Lonnie Rasmussen, øget sikkerhed for personalet. Ikke mindst låste døre.

Før i tiden var der et kodeks i befolkningen om, at hospitalet var fredet, men i dag fortsætter urolighederne ind på vores område. Hvis nogen kommer ind på en afdeling og vil gøre arbejdet færdig, så er vi ikke særligt sikre. Jeg kunne godt tænkte mig, at hospitalet var aflåst, og at man skulle bruge kort for at komme ind.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk