Politi frygter bandekrig bliver etnisk opgør

Bliver der skudt på os, fordi vi har en bestemt hårfarve? Det spørgsmål florerer blandt unge på Nørrebro

Bandekonflikten i København, der hidtil har været et mellemværende mellem rockergruppen Hells Angels og dens støttegruppe AK 81 på den ene side og indvandrerbander på den anden, kan nemlig udvikle sig til et regulært etnisk opgør. -
Bandekonflikten i København, der hidtil har været et mellemværende mellem rockergruppen Hells Angels og dens støttegruppe AK 81 på den ene side og indvandrerbander på den anden, kan nemlig udvikle sig til et regulært etnisk opgør. -.

Bål og brand og vrede stenkastende unge med indvandrerbaggrund i gaderne. Det scenarie hærgede flere af landets storbyer for et år siden. Og sådan kan det blive igen. Bandekonflikten i København, der hidtil har været et mellemværende mellem rockergruppen Hells Angels og dens støttegruppe AK 81 på den ene side og indvandrerbander på den anden, kan nemlig udvikle sig til et regulært etnisk opgør.

Det frygter vicepolitinspektør Lars Nicolai Jensen, der er chef for Den Kriminalpræventive Afdeling i Københavns Politi.

Bandekonflikten omfatter i virkeligheden meget få mennesker. Det store flertal i København med anden etnisk baggrund end dansk, dem har vi jo ingen problemer med overhovedet. Men jeg kan godt frygte, at flere begynder at deltage, fordi de tager det her som en racekonflikt. Og det er krudttønden hvis det bliver en sort-hvid konflikt, siger Lars Nicolai Jensen.

Et af problemerne er, at bandekrigen i sig selv giver et billede af, at det er en kamp mellem danskere med hvid og mørk hud.

Sådan er det jo. Det er de etniske danskere i Hells Angels og AK 81 mod de andre af anden etnisk baggrund. Faren er så, at helt almindelige mennesker begynder at tage parti eller bliver vrede på en gruppe som helhed. For så begynder man automatisk at forsvare sig. Og det er jo katastrofalt. For så bliver det dem imod os, forklarer Lars Nicolai Jensen.

Spørgsmålet om etnisk baggrund har da også ulmet, lige siden bandekonflikten brød ud med skuddrabet på en 19-årig mand i Tingbjerg i København i august sidste år. Samtidig florerede historier om, at støttegruppen AK 81 var racistisk. Og det fik sms-kæderne til at køre blandt de unge på Nørrebro.

Det var sådan noget: De er ude efter alle sorthårede. I den anden kreds kørte smserne også: De vil slå alle hvide ihjel, fortæller Eline Feldman, konsulent i Københavns Kommunes TaskForce Integration, der blandt andet har tæt kontakt med flere gadeplanmedarbejdere på Nørrebro.

Hidtil er det lykkedes dem, skolelærere, forældre og andre at neddæmpe de unges fokus på det etniske tilhørsforhold. Men det fylder mere og mere, oplever Eline Feldman.

Det er klart. Jo flere skyderier, der er, jo større bliver desperationen jo, forklarer hun.

Lige nu tyder intet dog på, at et etnisk opgør er på vej til bryde ud, understreger både Eline Feldman og Lars Nicolai Jensen fra Københavns Politi.

Jeg synes stadig, at vi har forholdsvis nemt ved at snakke med de unge om det. Nok vokser vreden, men det er endnu ikke kommet til en vrede mod alle hvide danskere eller mod alle med indvandrerbaggrund, siger Lars Nicolai Jensen.

Heller ikke i Århus og Odense er der optræk til uroligheder, men fra både politi og SSP-medarbejdere lyder det, at opmærksomheden over for de unge er skærpet.

Smittefaren vokser i det øjeblik, det ikke kun handler om interne bandeopgør, men om race, så det er klart, at der er ekstra opmærksomhed på de personer og grupper, som, vi ved, kunne finde på at lade sig inspirere, siger Kaj Frost, der er souschef i Odense Kommunes unge-afsnit.

christina@kristeligt-dagblad.dk

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk