Bisættelse blev transmitteret over internettet

Dansk bedemand mener, at internettransmitterede begravelser er fremtiden. Præster er skeptiske

Begravelseslys. -
Begravelseslys. -. Foto: .

Da 87-årige Kirsten Gerlach Madsen døde, valgte familien en særlig bisættelse.

Den ældre dame var fortrolig med internettet. Hun var på Facebook og mailede med sit barnebarn i Los Angeles. Og derfor var det naturligt for familien, at bisættelsen skulle transmitteres via Skype, som er en kommunikationsside på internettet, så barnebarnet i USA kunne følge med. Det skriver Lokalavisen Frederiksberg.

Første gang
Bedemand Peter Thomasen fra Begravelses Service stod for bisættelsen, som foregik fra kapellet ved Søndermarkens Krematorium. I hans 19 år som bedemand har han aldrig før været med til at transmittere en bisættelse via Skype.

- Det var udfordrende og spændende, og jeg er sikker på, at det bliver fremtiden, så familiemedlemmer og venner ikke tager fra Nordjylland til Sjælland til bisættelser, siger Peter Thomasen.

- Nu ved jeg, at det teknisk kan lade sig gøre, men jeg vil gerne i dialog med præsterne for at høre deres holdning til brugen af Skype i kirkerne, siger Peter Thomasen fra Begravelses Service.

Skeptiske præster
Ideen modtages dog ikke umiddelbart med begejstring blandt præster på Frederiksberg.

- Jeg vil ikke afvise tanken, og det kan måske benyttes i helt særlige tilfælde, men grundlæggende vil jeg fraråde det. Skype er en envejskommunikation, og man kommer længst med personlig deltagelse og sjælesorg ved at være til stede i kirkerummet, siger Michael Hemmingsen, præst ved Frederiksberg Kirke, til lokalavisen.

Lige smart nok
Birgitte Veit, der er præst ved Mariensdal Kirke, er også skeptisk.

- Umiddelbart vil jeg sige nej, det er lige smart nok. Jeg siger også nej, hvis folk vil filme under selve handlingen, og det gælder både til begravelse, bryllup og dåb, siger hun.

- Det handler om at være til stede i rummet, og hvis det ikke kan lade sig gøre, kan de pårørende få udleveret talen, og kisten kan fotograferes efterfølgende, siger Birgitte Veit.