Må Amelie få lov til at dø?

Debatten om aktiv dødshjælp er for alvor blusset op i Belgien efter en sag, hvor en 93-årig kvinde gik i sultestrejke, fordi hun ikke måtte få aktiv dødshjælp

Billeder af den 93-årige Amelie van Esbeen i sin hospitalsseng har domineret de belgiske medier i den seneste uge. -
Billeder af den 93-årige Amelie van Esbeen i sin hospitalsseng har domineret de belgiske medier i den seneste uge. -. Foto: JORGE DIRKX Denmark.

Billeder af den 93-årige Amelie van Esbeen i sin hospitalsseng har domineret de belgiske medier i den seneste uge. Træt af livet begyndte den gamle dame en sultestrejke for åbent fjernsyn for at protestere over, at hun ikke kunne få aktiv dødshjælp på trods af, at hun er sengeliggende, stærkt afkræftet og har svært ved at kommunikere med omverdenen.

- Jeg vil dø. Det er alt, som jeg beder om, sagde den gamle dame foran tv-kameraerne fra sit sygeleje i Antwerpen.

Ifølge nyhedsbureauet Belga kan kvinden ikke komme i betragtning til aktiv dødshjælp, fordi hun hverken lider af en "alvorlig, uhelbredelig sygdom" eller har "konstante, uudholdelige lidelser, som er umulige at lindre", hvilket er kriterierne for at komme i betragtning til aktiv dødshjælp i Belgien.

Men debatten om Amelia van Esbeens situation splitter eksperter og politikere i landet, hvor aktiv dødshjælp har været tilladt siden 2002.

Den flamske kristendemokrat Wouter Beke holder fast på, at der skal være stramme regler på området.

- Spørgsmålet om, at vi som lovgivere skulle støtte en person, der er træt af at leve, ved at tillade et medicinsk assisteret selvmord, er et helt andet. Det har intet at gøre med aktiv dødshjælp, siger Wouter Beke fra regeringspartiet CD&V til Belga.

Til gengæld plæderer formanden for eutanasi-kommissionen i Belgien, Wim Distelmans, for, at man udvider betydningen af "uudholdelige lidelser", når det gælder ældre.

Han siger til tv-stationen VRT, at ældre ofte lider af en række helbredsskavanker, som nedsat syn, hørelse og kommunikationsevner, lige som de ofte er stærkt afhængige af andre.

- Tilsammen kan det godt udgøre "uudholdelig lidelse". Jeg mener ikke, at det er forkert at bede om aktiv dødshjælp i de situationer, siger Distelmans til tv-stationen.

Men andre mener, at man allerede med de gældende regler i hånden kan hjælpe ældre i samme situation.

Ifølge avisen De Morgen mener Patrik Vankrunkelsven fra det liberale parti Open VLD, at de gældende regler også kan dække ældre, der lider af en række sygdomme forårsaget af alderdom, og han advarer mod at lave nye regler.

- Vi skal passe på ikke at lave en ny lov, hver gang der kommer en ny sag, siger han til avisen.

Amelie van Esbeen selv har nu trukket sig fra mediedebatten.

- Kvinden og hendes familie finder, at medieopmærksomheden omkring hende gjorde det umuligt at skabe rammerne for en værdig død og efterfølgende sørgeperiode, siger læge Marc van Hoey ifølge netavisen 7sur7.

albrechtsen@kristeligt-dagblad.dk