Et atypisk 8-16-menneske

Erik Vigsø, kordegn ved Gellerup Kirke, sætter pris på udfordringer og uforudsigelighed. I aftes blev han valgt som ny formand for Danmarks Kordegneforening

Erik Vigsø er kordegn i et af landets mest multietniske sogne, Gellerup ved Århus, og nu er han tillige valgt som formand for Danmarks Kordegneforening. -
Erik Vigsø er kordegn i et af landets mest multietniske sogne, Gellerup ved Århus, og nu er han tillige valgt som formand for Danmarks Kordegneforening. -. Foto: Privatfoto.

Erik Vigsø vil helst ikke bures inde på et kontor fra 8-16. Derimod foretrækker den 59-årige kordegn fra Århus Vest at møde op om morgenen i Gellerup Kirke uden at vide, hvad dagen præcist vil bringe og uden at vide, hvornår han er færdig med dagens arbejde.

Om lidt får han endnu flere udfordringer, idet han i går aftes ved en generalforsamling på Hotel Nyborg Strand blev valgt som ny formand for Danmarks Kordegneforening.

Ingen andre havde lagt billet ind på posten, men Erik Vigsø, der har siddet i hovedbestyrelsen i et år, er klar til at kaste sig ud i organisationsarbejdet. Det indebærer blandt andet at færdigforhandle en ny overenskomst for kirkefunktionærer og i det hele taget kigge på en række nye opgaver for netop kirkefunktionærer. Strukturforandringerne er i gang i folkekirken, og det er rigtig spændende, mener den nye formand.

I det hele taget har Erik Vigsø igennem livet været god til at udfordre sig selv. Han voksede op i Århus, hvorfra han også tog sin handelseksamen. Han tog sig en forsikringsteknisk uddannelse og fik med tiden stor erfaring fra salgs- og forsikringsbranchen. Det var primært mødet og samtalen med mennesker, der fik ham til at gå salgs- og forsikringsvejen. En dag talte han med en ven, der havde slået sig ned som bedemand, og det lød meget tiltalende, syntes forsikringsmanden, der gerne ville have lidt mere ro ind i sit liv. Derfor slog han til, da han for 10 år siden fik tilbuddet om at blive bedemand. Også som bedemand er der nemlig en stor formidlingsopgave i forhold til de efterladte.

Gennem sit arbejde som bedemand stiftede Erik Vigsø bekendtskab med kirkelivet og kom i menighedsrådet i Skjoldhøj Sogn i det vestlige Århus, hvor han bor. Ganske vist var hans bedsteforældre medlem af Indre Mission, og ganske vist gik han også selv i søndagsskole som barn, men ellers fik han ikke troen med hjemmefra. Nu sidder han sin tredje periode i menighedsrådet, hvor han blandt andet har posten som kasserer. Men med sin netop erhvervede stilling som formand for kordegnene bliver det nok til lidt færre opgaver i menighedsrådsregi i fremtiden.

Det større indblik i den kirkelige verden var også det, der førte Erik Vigsø videre til hans nuværende job som kordegn ved Gellerup Kirke. Jobbet fik han for små fire år siden. Igen var det primært muligheden for at have stor kontakt med mennesker, der trak. Derudover er arbejdet som kordegn meget alsidigt i et sogn som Gellerup, der er et af de mest multietniske i Danmark. Ud af sognets cirka 12000 indbyggere er kun cirka 3000 medlem af folkekirken. Men da alle uanset kirkelig tilknytning skal forbi kirkekontoret i forbindelse med civilregistrering, giver det også udfordringer til manden, der elsker det uforudsete. Kolleger beskriver ham da også som en både morsom og lun mand, der er meget engageret i både sit job og foreningsarbejde generelt.

Også i fritiden er den nye formand en engageret person. I de seneste 45 år har han været medlem af Åbyhøj Amatørteater. Både som aktiv amatør, bag scenen og i bestyrelsesarbejde. I den seneste forestilling spillede han rollen som præst. Ellers går der tid med både at læse om og selv foretage slægtsforskning. Erik Vigsø er gift med Else og har to voksne børn. Parret har fire hjemmeboende huskatte.

schelde@kristeligt-dagblad.dk