Ekspert: Hulen i Jeriko er en brik i det store spil

Fundet af en cirka 2000 år gammel hule i nærheden af Jeriko udbygger nutidens viden om den romerske og byzantinske tid

Et stort underjordisk rum er opdaget nær den gamle by Jeriko på Vestbredden. Israelske arkæologer siger, at der er tale om en hule på omkring 4000 kvadratmeter. -
Et stort underjordisk rum er opdaget nær den gamle by Jeriko på Vestbredden. Israelske arkæologer siger, at der er tale om en hule på omkring 4000 kvadratmeter. -. Foto: stock.xchng.

For omkring 2000 år siden var det et stenbrud. Siden blev det til et kloster, der blandt andet blev brugt som skjulested.

Og for cirka tre måneder siden blev resterne - en 4000 kvadratmeter stor hule - fundet fire kilometer fra Jeriko.

Fundet af hulen er endnu en brik i det store puslespil, der udgør nutidens viden om livet i Israel i den romerske og byzantinske periode. Det siger Morten Hørning Jensen, der er lektor på Menighedsfakultet og i øjeblikket er på arkæologisk konference i Israel om Galilæa i den romerske peroide.

Mange nye kirker
- Det understøtter de få pilgrimsberetninger, vi har fået overleveret. De beskriver de mange kirker, der blev rejst over snart sagt ethvert sted, der er omtalt i evangelierne og som traditionen så forbandt med et eller andet sted, siger han.

- En rejse i Israel var i denne periode en rejse fra kirke til kirke, fra messe til messe. Eksempelvis var Oliebjerget fyldt med kirker, siger Morten Hørning Jensen.

Populær for turister
Han mener, at hulen i fremtiden kan blive populær for besøgende i Jeriko. Byen ligger 400 meter under havets overflade og er om sommeren en meget varm by.

- Det kan blive en flot turistattratktion, der på en varm sommderdag vil tilbyde en forfriskende afkøling under jorden