Amnesty beskylder Israel for krigsforbrydelser

Forskellige grupper ved at færdiggøre deres undersøgelser af krigen i Gaza. Kritikken af Israels brug af magt er massiv

En rapport fra Amnesty International i denne uge sætter fokus på Israels voldsomme angreb og konkluderer, at de ansvarlige for Israels offensiv bør stilles for en international domstol. Samtidig offentliggør Internationalt Røde Kors tal, der viser, at 80 procent af Gazas befolkning på 1,5 millioner lever under fattigdomsgrænsen. -
En rapport fra Amnesty International i denne uge sætter fokus på Israels voldsomme angreb og konkluderer, at de ansvarlige for Israels offensiv bør stilles for en international domstol. Samtidig offentliggør Internationalt Røde Kors tal, der viser, at 80 procent af Gazas befolkning på 1,5 millioner lever under fattigdomsgrænsen. -. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA Denmark.

Selvom der er sket meget i Mellemøsten siden Israels krig mod Hamas i Gaza i januar 2009, er de høje dødstal og de forfærdelige beretninger langt fra glemt.

En rapport fra Amnesty International i denne uge sætter fokus på Israels voldsomme angreb og konkluderer, at de ansvarlige for Israels offensiv bør stilles for en international domstol.

Samtidig offentliggør Internationalt Røde Kors tal, der viser, at 80 procent af Gazas befolkning på 1,5 millioner lever under fattigdomsgrænsen.

Endelig vil den særlige FN-undersøgelseskomité under ledelse af sydafrikaneren Richard Goldstone aflevere sin rapport i løbet af august.

Forsøg på at frasige sig ansvar
Amnesty Internationals rapport er den første omfattende rapport efter krigen i Gaza. Den kritiserer Israel for ikke selv at have foretaget en omfattende undersøgelse af krigen og for ikke at samarbejde med Goldstones særlige FN-komité.

- Israels manglende undersøgelse af sine soldater i Gaza, inklusive krigsforbrydelser, og landets fortsatte uvillighed til at samarbejde med Richard Goldstone, er et bevis for, at Israel forsøger at undgå offentliggørelse af krigens detaljer, og at man også forsøger at frasige sig ansvaret, siger Donatella Rovera, der har været med til at skrive Amnesty Internationals rapport.

I rapporten langer Amnesty International også ud efter Hamas' affyring af raketter mod Israels civilbefolkning og omtaler, lige som nogle af Israels angreb, denne form for krigsførelse som "krigsforbrydelser"

- De ansvarlige for krigsforbrydelser og andre brud på international lov bør ikke få lov til at undslippe ansvar og rettergang, siger Donatella Rovera, og konkluderer, at både Hamas og Israel er skyldige i krigsforbrydelser.

Dropper retsforfølgelse
I løbet af denne uge takkede Israels politiske ledelse med stor tilfredshed den spanske regering for at droppe hensigten om at retsforfølge de israelske officerer, der tog del i likvideringen af Hamas-lederen Salah Shehadeh i 2002.

En 1000 kilo tung bombe blev affyret mod den bygning, Shehadeh befandt sig i, og 14 civile blev dræbt ved aktionen.

I kølvandet på den aktion undlod en række israelske officerer bevidst at besøge en række europæiske lande af frygt for at blive stillet for en domstol for krigsforbrydelser, og den spanske beslutning opfattes af Israel som en positiv udvikling.

Men Amnestys rapport og den kommende konklusion fra Richard Goldstones undersøgelse tyder på, at Israels officerer stadig vil have en årsag til at bekymre sig i fremtiden.

Gazas borgere
I denne uge lod Richard Goldstone de internationale medier forstå, at et af målene med hans særlige undersøgelse er, at hele det internationale samfund får lov til at høre vidneudsagnene fra Gazas borgere.

I modsætning til Amnesty International taler Richard Goldstone ikke om israelske krigsforbrydelser på nuværende tidspunkt, men hans undersøgelseskomite har mandat til at konkludere, at krigsforbrydelser fandt sted under krigen.

Efter to dages høringer i Gaza, hvor borgere talte om deres oplevelser under krigen, udtaler Richard Goldstone, at der var tale om "særligt smertefulde vidneudsagn" og han tilføjer, at komitéens medarbejdere havde svært ved at skjule deres følelser under høringen.

Psykiske traumer
Iyad al-Sarraj, der er psykolog i Gaza, tilføjer, at over 20 procent af alle Gazas børn lider af post-traumatisk stress.

- Den mængde af død og ødelæggelse, Gazas børn har set, leder til en meget negativ udvikling. De lider af psykiske traumer og bliver fanget i en cyklus af vold og radikalisme, siger Iyad al-Sarraj.

Ifølge en undersøgelse foretasget af det palæstinensiske institut, JMCC, i Jerusalem har krigen og den fortsatte israelske blokade af Gaza fået støtten til Hamas til at falde. Støtten til Hamas i Gaza og Vestbredden er på fem måneder faldet fra 27 procent til 18 procent.

Fremgang for fundamentalister
Samtidig er Fatah-bevægelsen steget i popularitet hos den brede palæstinensiske befolkning. Men sideløbende med denne udvikling har fundamentalistiske grupper, der er mere militante end Hamas, fået et mere solidt ståsted i Gaza, efter Hamas overtog magten for to år siden.

I løbet af den seneste måned tilskriver den israelske hær al-Qaeda-sympatiserende grupper mindst fire angreb mod israelske soldater i området omkring Gaza.

allan@kristeligt-dagblad.dk