Unge konvertitter vil have faste rammer

Det er de faste regler inden for islam, som mange teenagere tiltrækkes af, vurderer flere, der også peger på, at tendensen til at konvertere i forbindelse med en kæreste eller ægtefælle er nedadgående

Unge, der vælger at konvertere til islam, søger typisk et liv med mere strikse retningslinjer i hverdagen. Og det får de med islam. For det er en religion, som i høj grad definerer, hvordan livet skal leves, lyder det fra flere. -
Unge, der vælger at konvertere til islam, søger typisk et liv med mere strikse retningslinjer i hverdagen. Og det får de med islam. For det er en religion, som i høj grad definerer, hvordan livet skal leves, lyder det fra flere. -. Foto: SAMI BELLOUMI/PHOTOPQR/VOIX DU NORD.

Unge, der vælger at konvertere til islam, søger typisk et liv med mere strikse retningslinjer i hverdagen. Og det får de med islam. For det er en religion, som i høj grad definerer, hvordan livet skal leves, lyder det fra flere.

Anette Brounbjerg, præst i Gellerup Kirke, der ligger i et område i Århus med mange muslimer, påpeger, at for de fleste unge, der konverterer til islam, er deres møde med muslimer også ofte deres første rigtige møde med troende mennesker. Og det inspirerer de unge til at tage islam til sig, mener hun:

- Det kan godt være, de er døbt og konfirmeret, men derudover har de aldrig rigtig haft en kontakt med mennesker, for hvem kristen tro betyder noget. I deres møde med muslimer betyder tro pludselig noget. Hvis man er troende, sætter islam eksempelvis præg på, hvordan man spiser, og mange andre ting i livet. Det er nok det, de unge søger, siger hun.

Det er Michael Aytac, der er ansvarlig for konvertitterne ved Islamisk Videns- og Informationscenter i Århus, enig i.

- De konverterer ofte, fordi der er fastere rammer end normalt, hvor der måske ikke er så mange grænser i deres liv. De kan godt lide, at nogle ting er lidt firkantede, så de har en legal grund til at komme væk fra et miljø med druk og seksuel omgang - et miljø, som de ikke er så glade for at være i, siger han.

Ifølge religionshistoriker på Københavns Universitet Kate Østergaard, der er en af de to forskere bag undersøgelsen "Nye Muslimer i Danmark" fra 2007, er de unge konvertitter en del af en ny generation, som har et nyt og tættere forhold til islam. De har som regel muslimske kammerater, naboer eller arbejdskolleger og konverterer derfor typisk, fordi de er vokset op med islam tæt inde på livet og ikke nødvendigvis i forbindelse med ægteskab eller kæreste, som førhen var den dominerende forklaring. For en meget stor gruppe af konvertitterne er unge teenagere på 19 år eller derunder - i alt er 36 procent af dem, der konverterer til islam, teenagere. Og typisk gifter man sig i en senere alder, påpeger hun.

Ved Det Islamiske Trossamfund på Fyn har man da også gjort sig den erfaring, at færre unge konverterer i forbindelse med giftermål.

- Tidligere konverterede mange unge på grund af giftermål. Sådan har det ikke rigtig været de seneste tre-fire år. Det tror jeg hænger sammen med, at der er kommet en ny generation af muslimer - en tredje generation, hvor en muslimsk mand sagtens kan gifte sig med en kristen kvinde, uden at hun konverterer, siger bestyrelsesformand Samir El-Rifai.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk