Hunde trives med hjemløse ejere på gaden

Dyr, der bor på gaden sammen med deres hjemløse ejere, trives ofte bedre end familiedyr, lyder det fra dyrlæger

Mette Aamand Sørensen, der er frivillig Dyrlæge i Projekt Udenfor, ser til Jimmys hund, Siki.
Mette Aamand Sørensen, der er frivillig Dyrlæge i Projekt Udenfor, ser til Jimmys hund, Siki. Foto: Holger Henriksen.

De kan måske se en smule forhutlede ud, men der er ikke grund til at have ondt af gadens hunde.

Hunde, der lever deres liv under åben himmel sammen med deres hjemløse ejere, har nemlig ofte et langt bedre hundeliv end ganske almindelige familiehunde.

Sådan lyder beskeden fra et lille korps af frivillige dyrlæger, der de seneste tre år har tilset og behandlet hovedstadens hjemløse dyr.

"Det var lidt af en overraskelse, men vi opdagede, at de her dyr stortrives. De bliver behandlet enormt kærligt og omsorgsfuldt af deres ejere. Og de får i modsætning til mange hunde, der lever et helt almindelige hundeliv, opfyldt flere af deres naturlige behov," siger frivillig dyrlæge Mette Aamand Sørensen.

Aldrig alene

Gadehundene - der lige som alle andre hunde er sociale dyr - forlades for eksempel aldrig alene i en lejlighed, men er sammen med deres ejere 24 timer i døgnet.

De har typisk også betydelig mere kontakt med andre hunde og får dermed opfyldt deres behov for at socialisere på hundemanér.

Og endelig får de i nogen grad også mere motion, fordi deres udeliv ikke er begrænset til korte lufteture, lyder konklusionen fra de frivillige dyrlæger, der foretager deres konsultationer på gaden i tæt samarbejde med hjemløseprojektet Projekt Udenfor.

Forkælelse

Konklusionen kommer ikke bag på Dyrenes Beskyttelse.

"Den mest udbredte form for dyreovergreb i dag er forkælelse. Vi kender alle den fede lille skødehund, der bliver båret rundt og er bange for sin egen skygge, fordi den knap kan huske, hvornår den sidst så en anden hund. Den slags ser vi ikke blandt gadens hunde, der lever langt mere i overensstemmelse med deres natur," siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse Jens Svenningsen.

Dyrevelfærdsorganisationen overvejer i øjeblikket at starte et projekt, som skal gøre det muligt for hjemløse også at få hjælp til at sterilisere eller kastrere deres dyr.

"Det er jo ikke altid hensigtsmæssigt at få hvalpe, og gadehunde formerer sig jo ligesom alle andre hunde. Måske endda mere - de lever jo det gode liv," siger Jens Svenningsen.