Buddhister og hinduer bliver i folkekirken

Tid til at gøre op med de dobbelte medlemskaber for tusinder af danskere, som lever som buddhister og hinduer, men ikke melder sig ud af folkekirken

Stadig flere danskere kombinerer deres medlemskab af folkekirken med ritualer fra andre religioner, ikke mindst buddhismen. -
Stadig flere danskere kombinerer deres medlemskab af folkekirken med ritualer fra andre religioner, ikke mindst buddhismen. -. Foto: .

De bliver gift i kirken og går til meditation i den lokale buddhistiske menighed. De kommer til julegudstjenesten, men tror mere på buddhismens fokus på indre værdier end på en egentlig gud.

Stadig flere danskere kombinerer deres medlemskab af folkekirken med ritualer fra andre religioner, ikke mindst buddhismen. Flere bliver endda medlem af et nyt trossamfund uden at melde sig ud af folkekirken, og det får nu flere til at efterlyse en klarere udmelding.

Det gælder blandt andre Jens Dammeyer, sognepræst i Hasseris Kirke ved Aalborg, som har studeret tibetansk buddhisme og mødt Dalai Lama.

- Jeg kan sagtens forstå fascinationen af buddhismen og dens fokus på udvikling af indre ro og harmoni. Men vi må som kirke blive bedre til at forklare, at Jesus og Buddha fører to forskellige steder hen. Når interessen for buddhisme nærmer sig et egentligt medlemskab og en fast religiøs praksis, kan man ikke være medlem af folkekirken. Vi skal ikke fordømme folk, men give dem mulighed for at se forskellen, siger Jens Dammeyer.

Kristent budskab klart
Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift, opfordrer også til en bedre dialog om forskelle og ligheder.

- Vi skal ikke fare ud med bål og brand, men vi skal gøre det kristne budskab klart og forklare, hvordan det adskiller sig fra andre religioner. Mennesket er et søgende væsen, og vi må bare erkende, at vi ikke længere har banen for os selv. Det er en udfordring, men vi kan ikke gøre meget andet end at forkynde det kristne budskab og læren om, at mennesket ikke kan skabe sin egen lykke alene, siger Elisabeth Dons Christensen og tilføjer, at folkekirken selv bærer en stor del af ansvaret for danskernes stadig mere blandede religiøsitet.

- Mange mangler den kristne børnelærdom, og det er en stor del af vores ansvar at formidle den, så den enkelte bedre forstår, at det kristne budskab har så meget mere at byde på, siger Elisabeth Dons Christensen.

Overgang
Det er i dag ikke tilladt at være medlem af folkekirken, hvis man samtidig er medlem af et andet trossamfund. Det skønnes dog, at 50.000 danskere er tilsluttet et andet trossamfund, og at adskillige af disse stadig er medlem af folkekirken.

Det oplever man i Buddhistisk Center København.

- Vi fører ikke kontrol, men der er da formentlig en del af vores menighed, som i en overgangsperiode stadig er medlemmer af folkekirken. Vi råder folk til ikke at blande religioner, men det kan ofte være svært at sige, hvornår man er konverteret, ikke mindst i buddhismen, der i så høj grad tager udgangspunkt i den enkeltes indre udvikling, siger Johanne Vestergaard fra Buddhistisk Center København.

Bekymring for at skræmme
At danskerne i stigende grad sammensætter deres egen religiøse praksis har været kendt i flere år og er blandt andet beskrevet i rapporten "Tro i tiden" fra 2008.

Når folkekirken ikke har meldt klarere ud, skyldes det formentlig en bekymring for at skræmme medlemmerne væk, vurderer Mogens Mogensen, medforfatter til rapporten og ekspert i konversion og religionsmøde.

- Jeg tror ikke, at folkekirken opnår noget ved at agere linjevogter i forhold til grænserne mellem de forskellige religioner, men når man til en vis grad har ignoreret problemet, skyldes det formentlig, at man godt ved, at man risikerer at ramme meget bredt i egne rækker, siger Mogens Mogensen.

kirke@kristeligt-dagblad.dk