Færre frygter islamisk radikalisme

Europæere betragter ikke længere islam som en stor trussel, konkluderer en undersøgelse

Frygten for islamisk ekstremisme i Europa er faldende og i store træk ubegrundet. Det er hovedkonklusionerne i en ny, stor rapport, udarbejdet af det internationale analysefirma Gallup i samarbejde med den tværreligiøse fond The Coexist Foundation, der arbejder for bedre dialog mellem kristne, muslimer og jøder. -
Frygten for islamisk ekstremisme i Europa er faldende og i store træk ubegrundet. Det er hovedkonklusionerne i en ny, stor rapport, udarbejdet af det internationale analysefirma Gallup i samarbejde med den tværreligiøse fond The Coexist Foundation, der arbejder for bedre dialog mellem kristne, muslimer og jøder. -. Foto: colourbox.com.

Frygten for islamisk ekstremisme i Europa er faldende og i store træk ubegrundet.

Det er hovedkonklusionerne i en ny, stor rapport, udarbejdet af det internationale analysefirma Gallup i samarbejde med den tværreligiøse fond The Coexist Foundation, der arbejder for bedre dialog mellem kristne, muslimer og jøder.

I undersøgelsen påpeges det, at der umiddelbart efter terrorangrebet mod USA i 2001 samt bombesprængningerne i Madrid og London i henholdsvis 2004 og 2005 opstod en voksende frygt for islamisk radikalisme i Europa.

Demokratisk opbakning
Men frygten ser ud til at være aftagende og er desuden uden hold i virkeligheden, konkluderes det i Gallup-rapporten, der er baseret på en omfattende rundspørge blandt muslimer og ikke-muslimer i Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

- Gallups målinger viser, at opfattelsen af religiøs "anderledeshed" som en trussel kun findes blandt minoriteter på tværs af befolkningsgrupper, lyder det i rapporten, der samtidig dokumenterer en bred demokratisk opbakning fra de muslimske befolkningsgrupper.

- Europas muslimer er kommet for at blive. Mange er født her og er nu anden, hvis ikke tredje generation briter, franskmænd eller andre nationaliteter. Gallups undersøgelse viser, at deres nationale identitet og religion harmonerer, konkluderes det i rapporten.

Politisk holdning
Også herhjemme har diskussionen om terrorisme fyldt meget i debatten. Men meget tyder på, at frygten blandt danskerne også er aftagende, lyder det fra Anders Hede, der som forskningschef i TrygFonden hvert andet år foretager en tryghedsmåling blandt danskerne.

- Vi er netop ved at bearbejde 2009-tallene, men vi kan se, at frygten for terrorisme er faldet markant i de seneste målinger, og man kan formode, at det vil fortsætte. Vi kan samtidig se, at danskernes frygt for terrorisme i højere grad er udtryk for en politisk holdning end for en personlig frygt, siger han.

Den internationale Gallup-undersøgelse viser samtidig, at de europæiske muslimer på nogle områder tager større afstand fra ekstremistiske metoder end den øvrige befolkning.

Begrænset fænomen
I Tyskland tager eksempelvis 94 procent af muslimerne fuldstændig afstand fra brugen af vold "i en ædel sags tjeneste", mens det samme kun gælder 75 procent af den samlede tyske befolkning.

I Storbritannien tager 81 procent af muslimerne afstand fra vold sammenlignet med 72 procent af alle briter.

Også herhjemme er de ekstremistiske holdninger begrænset til et mindretal af danske muslimer, lyder det fra Shahamak Rezaei, lektor ved Institut for Globalisering ved Roskilde Universitet, som desuden er tilknyttet Center for Forskning i Islamisme, hvor han netop nu forsker i radikalisering blandt danske muslimer.

- Man kan ikke sige, at der slet ikke foregår radikalisering blandt danske muslimer, men ud fra vores foreløbige interview med unge muslimer tyder alt på, at ekstremismen i Danmark er et meget begrænset fænomen, som desuden hænger tæt sammen med graden af integration, ikke nødvendigvis graden af religion, siger Shahamak Rezaei.

kirke@kristeligt-dagblad.dk