Sudansk kvinde i bukser insisterer på retssag

Den kvindelige journalist Lubna al-Hussein risikerer 40 piskeslag for at være uanstændigt klædt. Hun bærer bukser

Lubne Ahmed al-Hussein risikerer piskeslag for at gå med bukser. --
Lubne Ahmed al-Hussein risikerer piskeslag for at gå med bukser. --.

Lubna Ahmed al-Hussein risikerer at få 40 piskeslag og en bøde på 250 sudanesiske pund (1300 kroner), hvis hun bliver dømt skyldig i den sag, der er rejst mod hende for at gå med bukser.

Efter anklagemyndighedens mening er det en uanstændig påklædning, som allerede har kostet 10 andre kvinder, der blev arresteret samtidig med Lubna al-Hussein, hver 10 piskeslag.

Alligevel ønsker Lubna al-Hussein ikke at benytte sig af den immunitet, hun ellers har krav på som ansat i FN. Den sudanesiske kvinde, der arbejder som journalist ved den venstreorienterede avis Al-Sahafa og i medieafdelingen ved FN i Sudan, er besluttet på at køre retssagen igennem.

– Jeg ønsker at sige op i FN. Jeg ønsker, at denne retssag skal fortsætte, sagde hun i går i det tæt pakkede retslokale, inden dommeren udsatte sagen til på tirsdag.

Principiel sag
Lubna al-Hussein mener, at sagen er principiel og strider mod landets forfatning. Hun bærer frivilligt slør, men protesterer mod, at det skulle være forkert i forhold til sharia at gå med bukser. Desuden ønsker hun at udfordre den paragraf i straffeloven, der påbyder "anstændig" påklædning.

Den sudanske kvinde havde inden retsmødet gjort alt, hvad hun kunne, for at skabe opmærksomhed om sin sag. Ifølge den britiske nyhedsstation BBC havde Lubna al-Hussein blandt andet sendt 500 invitationer ud for at opfordre så mange mennesker som muligt til at overvære retsmødet.

En række kvinder, som var mødt op for at følge afhøringerne, havde taget bukser på for at vise deres solidaritet. Enkelte bar plakater med teksten: En kvinde er ikke en, man pisker.

– Vi er her for at støtte Lubna, fordi den slags behandling af kvinder er tilfældig og ukorrekt. Kvinder bør ikke ydmyges på den måde, sagde en af dem, Zuhai Mohammed Elamin, juraprofessor i Khartoum, til det franske nyhedsbureau AFP.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk

Lubne Ahmed al-Hussein risikerer piskeslag for at gå med bukser. --
Lubne Ahmed al-Hussein risikerer piskeslag for at gå med bukser. --