Først og fremmest er han Mustafa

Livet som homoseksuel i et arabisk land er ikke altid let. Alligevel er jordanske Mustafa Ali optimist, og hans deltagelse i World Outgames i København giver ny energi til at fortsætte kampen for ligestilling og frihed

Jordanske Mustafa Ali har været tiltrukket af sit eget køn, siden han var 12 år. I denne uge er han deltager i World Outgames, og mødet med ligesindede giver nye kræfter til at ændre holdningen til homoseksualitet i Jordan. -
Jordanske Mustafa Ali har været tiltrukket af sit eget køn, siden han var 12 år. I denne uge er han deltager i World Outgames, og mødet med ligesindede giver nye kræfter til at ændre holdningen til homoseksualitet i Jordan. -. Foto: Casper Christoffersen.

Han har aldrig været sammen med så mange andre homoseksuelle som nu. Mustafa Ali siger det med en mærkbar glæde, mens han peger over mod de mange konferencegæster, der nyder solen i frokostpausen. Han bor til daglig i Jordans hovedstad, Amman, men har taget en uges ferie for at være en del af den internationale begivenhed for homoseksuelle, World Outgames, der i år foregår i København. Dagen bruges på den store konference for menneskerettigheder.

Den store stolthed og åbenhed omkring homoseksualitet, der præger World Outgames, er ikke noget, 24-årige Mustafa Ali er vant til.

Især var tolerancen langt væk, da familien smed ham ud hjemmefra. Han har aldrig åbent fortalt sine forældre, at han er homoseksuel, men de gættede det selv, da han som 20-årig fik sin første mandlige kæreste, som han overnattede hos. Hans familie er meget konservativt muslimsk, og især faderen fandt det helt umuligt at acceptere sønnens seksualitet. Efter flere konfrontationer måtte Mustafa Ali flytte, og nu bor han alene og har ikke en kæreste. Han kan godt forstå, at familien har svært ved at komme overens med hans livsstil, men det er hårdt ikke at have kontakt med familien mere. Nu ser Mustafa Ali kun to af sine ni søskende, og faderen og moderen har helt slået hånden af deres søn.

– Min familie forventede noget særligt af mig, og de ønsker stadig, at jeg glemmer alt om mit liv. Jeg skal koncentrere mig om mit arbejde og finde en sød pige at gifte mig med. Det er trist, at jeg ikke taler med dem, men jeg tror aldrig, at de kan acceptere, at det er sådan, jeg er.

Familiens liv i den konservative arabiske verden kan ikke forenes med sønnens seksualitet. Selv har Mustafa Ali fravalgt islam, fordi han ikke føler sig troende. Han siger dog, at islam godt kan forenes med homoseksualitet, og hans seneste kæreste var meget troende og levede efter forskrifterne uden alkohol og med bøn fem gange daglig.

Allerede som 12-årig vidste Mustafa Ali, at han ikke var tiltrukket af det modsatte køn. Der gik flere år, før han fandt sig til rette med sin krops signaler, men som 19-årig besluttede han sig for at springe ud. Det var en beslutning, der lettede, og så længe han ikke skilter med sit valg, er det jordanske samfund ikke det værste sted at leve som homoseksuel. Jordan er et relativt liberalt land, og homoseksualitet er ikke forbudt. Det er ikke tilladt at kysse på gaden, men to mænd kan godt gå med hinanden i hånden. Diskrimination opleves tydeligst blandt de mange jordanere, der læner sig op ad lokale skikke og islamisk tradition, hvor kærlighed mellem mennesker af samme køn ikke er velset. Mustafa Ali kan for det meste gå i fred på gaden, men med sine to øreringe og piercingen i underlæben skiller han sig alligevel ud. Der har været episoder, hvor han følte sig trådt på, og hvor folk så på ham med foragt.

– Det er stadig et stort tabu i Jordan. Majoriteten ser ikke med milde øjne på bøsser og lesbiske, og det tog lang tid, før jeg rigtig stod ved mine tanker. Nu har jeg accepteret mig selv, men folks hånende blikke kan stadig være svære at se. Jeg vil jo gerne accepteres af mine landsmænd.

De indre kampe og konflikter, Mustafa Ali skulle igennem, før han kunne acceptere sig selv, har gjort, at han er blevet stærk og sikker på sig selv. Han bruger meget af sin tid på at hjælpe andre til at finde samme accept af deres seksualitet. Han er uddannet kemiker på universitetet i Amman og arbejder til daglig i et stort internationalt medicinalfirma. Fritiden bruger han som frivillig på at kæmpe mod hiv og for bedre oplysning om homoseksualitet. Gennem arbejdet har han mødt flere danskere, og gennem en medarbejder i den danske forening Sabaah, som kæmper for homoseksuelle etniske minoriteter, hørte han om World Outgames. Her har han talt med mange ligesindede, og mødet har givet ham fornyet inspiration og idéer til sit arbejde i Jordan.

– Da emnet stadig er meget tabubelagt, er mange uvidende om faren ved at dyrke usikker sex. Jeg uddeler pjecer og kondomer og prøver at give gode råd om den ansvarlige måde at være homoseksuel på. Det er perfekt at være her i København, for vi er en masse forskellige, glade mennesker, og det kan forhåbentlig ryste lidt ved folks opfattelse af homoseksuelle. Jeg er optimistisk, for også i Jordan bevæger vi os ind i en fremtid med plads til mangfoldighed.

Mustafa Ali er lige for tiden ved at forberede en karavane, som skal køre til Damaskus i Syrien og Beirut i Libanon for at give inspiration til at stå ved sin seksualitet og samle folk i grupper af ligesindede på tværs af Mellemøstens lande. Projekterne tager al hans tid, men de er en vigtig del af livet. Han har svært ved at sætte konkrete ord på sin fremtid, men han kæmper for at gøre livet bedre for homoseksuelle overalt i verden. Personligt har han en ambition om at blive bestyrelsesmedlem i en organisation, som kæmper for anerkendelse af homoseksuelle.

– Jeg respekterer det muslimske samfund og har ikke brug for at kunne kysse på gaden eller se regnbueflag overalt i Amman. Men jeg håber, at der kommer mere forståelse for os, og at folk ikke ser mig som homoseksuel først og fremmest, men som Mustafa. Ja, jeg er bøsse, men jeg er også en del af samfundet og er aktiv i kampen for en bedre verden.

barslev@kristeligt-dagblad.dk