Tyrkiet mødes med kurdere

Et vigtigt kursskifte er på vej i Tyrkiet. Regeringsleder Tayyip Erdogan har indledt forhandlinger med kurdisk parti, som landet tidligere har søgt ulovliggjort

Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan bløder op for hård linie over for kurdere. -
Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan bløder op for hård linie over for kurdere. - . Foto: ADEM ALTAN Denmark.

Tyrkiets regeringsleder, Tayyip Erdogan, har for første gang ført forhandlinger med lederen af det kurdiske mindretals vigtigste parti, Ahmed Türk fra 'Partiet for et demokratisk samfund'.

Mødet mellem de to er et markant kursskifte, eftersom de tyrkiske myndigheder så sent som i foråret tog skridt til at få partiet ulovliggjort. Det skete efter påstande om, at partiet samarbejder med den ulovlige, væbnede kurdiske organisation PKK.

'Ikke mere blod'
- Mødet, vi har holdt, øger forhåbningerne til fremtiden. Vores folk ønsker at leve sammen og ønsker ikke flere tårer og ikke flere blodige ofre, sagde Erdogan efter mødet ifølge Wall Street Journal.

Ahmed Türk betegner begivenheden som en 'meget vigtig dag' og siger, at der påhviler begge parter en betydningsfuld opgave.

Ingen af dem har dog udtalt sig nærmere om drøftelsernes indhold, hvad der måtte være aftalt eller de næste skridt i processen.

Historisk møde
Flere politiske iagttagere betragter mødet som en historisk begivenhed:

- For første gang nogensinde arbejder de tyrkiske statslige institutioner sammen om at løse problemet, siger Henri Barkey, en ekspert i Tyrkiet fra den amerikanske tænketank Carnegie Endowment for International Peace.

Erdogans gestus over for det kurdiske parti høster dog stor kritik fra landets tredjestørste parti, det tyrkiske nationalistparti MHP, som beskylder regeringen for at 'overgive sig til terroristernes' forsøg på at splitte landet.

Tusinder dræbt i konflikt
Det tyrkiske militær har i 25 år forsøgt at nedkæmpe den væbnede kurdiske separatist-bevægelse PKK. Konflikten har kostet over 40.000 mennesker livet, hvoraf langt de fleste var kurdere.

Der lever omkring 12 millioner kurder i Tyrkiet. Først for nylig har Tyrkiet tilladt brug af det kurdiske sprog i skoler og medier.

Tyrkiets hidtil hårde linie over for det kurdiske mindretal har bremset landets status som regional magtcentrum og sinket landets bestræbelser på at opnå EU-medlemskab.