Glødepærens kvaliteter er blevet mørkelagt

Der er ikke blevet gjort nok for at oplyse om ulemperne ved det kommende EU-forbud mod glødepærer. Det ligner en mørkelægning af sagen, lyder det fra flere fagfolk

Ulemper ved sparepærer frem for glødepærer er ikke blevet belyst ordentligt, lyder det fra fagfolk. -
Ulemper ved sparepærer frem for glødepærer er ikke blevet belyst ordentligt, lyder det fra fagfolk. -. Foto: .

Ved gradvist at stoppe for salg af almindelige glødepærer viser EU vejen frem, skrev klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) i en begejstret pressemeddelelse i december sidste år. Siden har der været meget stille.

Men i tirsdags kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at museumsverdenen slår alarm over det kommende EU-forbud mod glødepærer. Foreningen af Danske Museer vil nu arbejde for at få gennemført en dispensation, men også almindelige borgere er blevet bekymrede.

For det er kommet bag på mange, at de matte glødepærer allerede forsvinder fra handlen fra den 1. september. Og ulemperne ved sparepærer er slet ikke blevet belyst ordentligt, mener flere fagfolk.

– Forud for et klimatopmøde i København er det måske ikke nærliggende at sætte spørgsmålstegn ved et forslag, der sparer på energien. Men det burde være en relativt stor sag. Og i regeringens eget oplæg, der kom i december sidste år, skriver man, at man vil iværksætte en stor oplysningskampagne til borgerne, men jeg har ikke set nogen kampagne, siger museumsdirektør Lars Kærulf Møller, der er ved at opbygge et lysmuseum på Bornholm.

En af landets førende lyseksperter, Asger B. Christiansen, går så vidt som at sammenligne EU-forbuddet med de krumme agurker.

– Det er et tåbeligt forbud, der slet ikke bunder i videnskaben. Folk skulle hellere spare på strømmen ved at slukke for den, når de ikke skal bruge den, siger Asger B. Christiansen, der også undrer sig over, at de matte glødepærer udfases først.

– Det giver ingen mening. For de klare glødepærer udsender den samme mængde lys. Men det er værd at bemærke, at ingen af dem er giftige. Det samme kan man ikke sige om sparepærer, der er fulde af kviksølv, og mange andre giftstoffer. Men det har der slet ikke været fokus på, siger Asger B. Christiansen.

Civilingeniør i Energistyrelsen, Michelle Peled, afviser, at befolkningen skulle være blevet snydt for en oplysningskampagne.

– Vi har holdt et informationsmøde, som var åbent for alle, ligesom vi har henvendt os til grossister og forhandlere med information om forbuddet, og alle kan læse om det på vores hjemmeside. Men ellers henviser vi til en pjece, som Elsparefonden har lavet til formålet, siger Michelle Peled.

På Elsparefondens hjemmeside kan man blandt andet læse, at "de fleste af os ikke (kan) se forskel på lyset fra en glødepære og en A-pære med Elsparemærket, hvis der er valgt en A-pære med varm lysfarve".

Men det er ikke god oplysning, mener Lars Kærulf Møller:

– Når jeg har fortalt folk, at vi faktisk mister et fantastisk godt lys med det nye forbud, kommer det bag på de fleste. Men med en sparepære kan man kun se ni forskellige nuancer, mens man kan se 1200 forskellige nuancer med en glødepære. Og det er en hån at udstille god kunst i så dårligt lys, siger Lars Kærulf Møller.

indland@kristeligt-dagblad.dk