Tingbjerg-præst: Man er overladt til sig selv

Den sygemeldte sognepræst ved Tingbjerg Kirke, Ulrich Vogel, træder nu frem. Han afviser rygter om, at de unge i Tingbjerg skulle have chikaneret ham, fordi han er homoseksuel

Det er langtfra første gang, der er ballade i Tingbjerg, som er kendt for bandekrig og bilafbrændinger. Senest er områdets sognepræst, Ulrich Vogel, gået under jorden efter chikane og hærværk i en længere periode. --
Det er langtfra første gang, der er ballade i Tingbjerg, som er kendt for bandekrig og bilafbrændinger. Senest er områdets sognepræst, Ulrich Vogel, gået under jorden efter chikane og hærværk i en længere periode. --. Foto: Kristian Linnemann.

Efter længere tids hetz og chikane gik Tingbjerg-præsten Ulrich Vogel under jorden. Nu træder han frem i sagen for at afvise en række løse og fejlagtige rygter. De seneste dage har der været forlydender om, at de unge skulle have chikaneret sognepræsten, fordi han er homoseksuel. Men det afviser Ulrich Vogel bestemt.

– De beskyldninger er helt hen i vejret. Som præst er jeg et billede på en institution og en normalitet, som ikke er velkommen hos den gruppe unge. Desuden er mange andre blevet chikaneret, som ikke er homoseksuelle. Så det er ganske enkelt ikke årsagen, siger han.

I længere tid er sognepræsten i Tingbjerg Kirke, Ulrich Vogel, blevet chikaneret af unge i området. Og hans embedsbolig er blevet udsat for gentagne indbrud og hærværk. Forfølgelsen har medført, at Ulrich Vogel nu er sygemeldt, fraflyttet sin embedsbolig og er gået under jorden.

Ulrich Vogel oplever, at Tingbjerg er trængt op i en krog. Han er en af de få, der både bor og arbejder i området, og han er derfor vidne til bydelens forandring efter mørkets frembrud. Da bliver området styret af nogle få grupper af unge indvandrere, fortæller han.

– Det er en hel bydel, der er blevet taget som gidsel, siger Ulrich Vogel.

Og det er kun blevet værre, som tiden er skredet frem, fortæller han. Siden Tingbjerg Skole brændte i februar 2008, har utrygheden taget til i bydelen. Og det har eskaleret siden efteråret 2008, mener han.

Ulrich Vogels afvisning af, at hetzen mod ham skulle bunde i, at han er homoseksuel, understøttes af Torben Eriksen, der er politikommissær på Station Bellahøj. Han oplyser til Kristeligt Dagblad, at Ulrich Vogel ikke har anmeldt overfald, hvor motivet er seksuel orientering. Et af menighedsrådsmedlemmerne i Tingbjerg Kirke afviser ligeledes påstanden.

– Det tror jeg overhovedet ikke på, for det er slet ikke noget, han går rundt og skilter med, siger menighedsrådsmedlemmet, der af sikkerhedsmæssige grunde ønsker at være anonym.

I stedet mener Ulrich Vogel, at han nu sidder tilbage som offer for en bydel, hvor det unormale er blevet normalt – en bydel, der er ved at smuldre. Hvor nogle få unge vinder magt via frygt, som var de kamphunde. Og i den situation oplever Ulrich Vogel ikke, at der er nogen hjælp at hente.

– Man er overladt til sig selv. For politiet gør ikke nok. Det, de unge gør, har ingen konsekvenser, så jeg kan godt forstå, de er ligeglade med, at man truer med at ringe til politiet. Jeg er egentlig ikke ude efter politiet, for de prøver jo bare at passe deres arbejde. Men jeg føler mig som et offer i den her sag, siger han.

Ulrich Vogel tror ikke, at det nødvendigvis er den samme gruppe af unge, der står bag al chikanen. Og han mener derfor, der kan ligge forskellige motiver og hensigter bag forfølgelsen. Men forbrydelserne handler dog om mere og andet end blot drengestreger.

– Omfanget af hærværk overstiger det, man normalt forbinder med drengestreger. Det føles som ondskabsfuldhed i sin rene form, fortæller han.

Han opfatter den første række af indbrud og hærværk som en del af den "almindelige" kriminalitet i området. Men i foråret tog hele sagen en ny drejning.

Tilbage i marts 2009 blev en række bybusser mødt af stenkast fra unge i Tingbjerg. Det fik den konsekvens, at bus 2A, 15 og 82N kørte uden om en række busstoppesteder efter mørkets frembrud. Ulrich Vogel sendte læserbreve til den lokale avis, da han mente, at situationen satte bydelen endnu mere ud på et sidespor, når der ikke var normal busdrift som i den øvrige del af landet. Sagen kom i TV 2 Lorry, og Ulrich Vogels navn og ansigt blev offentligt kendt. Det blev i samme ombæring meddelt, at sognepræsten overvejede at flytte fra bydelen.

– Det har gjort, at nogen har set mig. De har tænkt, at jeg virkede mørbanket, og at jeg bare lige skulle have en omgang mere. For jeg havde jo vovet at udtale mig, forklarer Ulrich Vogel.

Tilbage sidder nu en sognepræst med navnebeskyttelse og adresse-beskyttelse. Han er begyndt i psykologbehandling. Han ved ikke, om han skal frygte for sit liv, men han forsøger at samle kræfter til at kunne vende tilbage til sit sogn.

– Jeg håber meget, jeg kan vende tilbage. For jeg er slet ikke færdig med mit sogn. Jeg gør mig mange tanker om, hvad der skal ske med mit liv, mit sogn og min menighed. Og der er mange, der er afhængige af, at jeg vender tilbage til dem. Der er heldigvis mange, der støtter mig, og derfor er jeg ikke gået under endnu. Men jeg betaler en urimeligt høj personlig pris, siger han.

holtze@kristeligt-dagblad.dk

Tingbjerg. Affaldscontainere brændt af. Det sker ugentligt, fortæller Charlotte, der bor i området.
Tingbjerg. Affaldscontainere brændt af. Det sker ugentligt, fortæller Charlotte, der bor i området. Foto: Kristian Brasen Denmark
Præsten i Tingbjerg Kirke i København er blevet chikaneret så groft, at han har forladt sin embedsbolig og er blevet sygemeldt. Menighedsrådet tør ikke udtale sig om sagen. -
Præsten i Tingbjerg Kirke i København er blevet chikaneret så groft, at han har forladt sin embedsbolig og er blevet sygemeldt. Menighedsrådet tør ikke udtale sig om sagen. - Foto: Wikimedia Commons