Kors skal fjernes fra klasseværelser i Italien

Dom forventes at skabe oprør i Italien

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil fjerne korset fra offentlige skoler i Italien.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil fjerne korset fra offentlige skoler i Italien. Foto: stock.xchng.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde i går, at italienske offentlige skoler skal fjerne krucifikser fra klasseværelserne.

"Staten skal afholde sig fra at pådutte tro ind i rum, som individer er afhængige af at være i" hedder det i afgørelsen, som ifølge nyhedsbureauet Reuters vil skabe voldsom debat i det overvejende katolske land. I 2003 klagede en muslim over korsene i klasselokalerne på offentlige skoler, og det resulterede i stor vrede blandt italienerne.

Denne gang er det en italiensk ikke-religiøs mor, der klager over, at hendes datter går i en offentlig skole, hvor der hænger kors i alle klasseværelser. Hun mener, at korsene er i modstrid med de sekulære principper, hun opdrager sin datter efter.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skriver i dommen, at korsene på den ene side kan opmuntre religiøse elever, men at de på den anden side kan virke forstyrrende på elever, der praktiserer en anden religion eller ingen religion, og især hvis der er tale om mindretal.

Ud over ret i sin sag får moderen også en erstatning på 35.000 kroner.

Det er to love fra 1920'ernes fascistiske styre, der krævede, at der skulle være kors i alle klasseværelser i Italien. Lovene er teknisk set stadig gældende, men er ikke blevet håndhævet siden 1984, da den romerskkatolske tro ophørte med at være statsreligion i Italien.

I 2003, hvor en muslim anfægtede korsene i det fælles offentlige rum, blandede pave Johannes Paul II sig i debatten og kaldte det udemokratisk og farligt at fjerne et lands religiøse symboler. Og de italienske domstole afviste dengang kravet.

Men nu har en international domstol altså vurderet sagen anderledes.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

©BERTRAND BECHARD / MAXPPPCHATEAUROUX (36) LE 10 10 2003ENSEIGNEMENT PRIVE CATHOLIQUEILLUSTRATIONS COLLEGE, ETUDES, CLASSE, TABLEAU,  SCOLARITE
©BERTRAND BECHARD / MAXPPPCHATEAUROUX (36) LE 10 10 2003ENSEIGNEMENT PRIVE CATHOLIQUEILLUSTRATIONS COLLEGE, ETUDES, CLASSE, TABLEAU, SCOLARITE Foto: colourbox.com