Præst har aldrig anmeldt bombefund

Sognepræst Asser Skude fra Københavns Nordvest-kvarter har bebudet, at han vil forlade sit hus efter tre tilfælde af hærværk mod hans bil og fund af en bombe i haven

Sognepræst Asser Skude har forladt sit hjem, fordi han følte sig utryg. --
Sognepræst Asser Skude har forladt sit hjem, fordi han følte sig utryg. --. Foto: Leif Tuxen.

"Mine ruder er blevet smadret, jeg har haft en bombe i haven, og nu er min bil blevet smadret for tredje gang."

Sognepræst Asser Skude fra Københavns Nordvest-kvarter fortalte i tirsdags til DR Nyheder, hvordan han som nabo til en Hells Angels-rockerborg har været udsat for ovenstående oplevelser, og at han nu har fået nok og flytter fra sin bolig. Præsten har dog aldrig meldt flere af de omtalte hærværkssager eller bombefundet til politiet.

Ej heller har Asser Skude anmeldt, at han har oplevet sit hjem, sin bil og sin kirke blive ramt af skud eller sten, sådan som han den 5. marts i år fortalte i en artikel i Kristeligt Dagblad.

– Jeg har lige bedt om at få en udskrift fra vores register. Det er rigtigt, at han har anmeldt, at bagruden på hans bil er blevet smadret. I 2008 har han desuden anmeldt at have fundet nogle køkkenknive i sin have. Og så har han i 2005 anmeldt at være blevet truet af en kirkegænger, oplyser pressechef ved Københavns Politi, vicepolitiinspektør Flemming Steen Munch.

Derudover optræder Asser Skude i politiets registre som vidne i en sag om "et muligt skudhul i et køkkenvindue", fortæller Flemming Steen Munch.

– Der står ikke, om det er på præstens adresse. Men det er sket på Ørnevej (i Københavns Nordvest-kvarter, red.), og præsten bor mig bekendt på Svanevej. Og han står altså heller ikke som anmelder eller forurettet, men kun som vidne, siger vicepolitiinspektøren og tilføjer, at Asser Skude af frygt for repressalier selvfølgelig kan have undladt at anmelde bombefundet, de øvrige hærværksepisoder mod hans bil samt skudepisoderne mod hans hjem.

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Asser Skude for at spørge, hvorfor han ikke har meldt de nævnte, tilsyneladende alvorlige episoder til politiet. I interviewet med DR Nyhederne gjorde han nemlig op med, at beboere i området omkring rockerborgen undlader at kontakte politiet.

– Folk her, de tager ikke bare knoglen og ringer til politiet, hvis de ser noget. Det kan man jo ikke leve med. Det er ikke optimalt, sagde Asser Skude.

Københavns Biskop, Peter Skov-Jakobsen, holder i øjeblikket ferie, og i hans fravær siger domprovst Anders Gadegaard:

– Når en præst angiveligt forhindres i at passe sit arbejde og bo i sit hjem i kraft af voldelig adfærd i kvarteret, så er det noget, vi skal tage alvorligt.

Anders Gadegaard påpeger, at sagen på den vis minder om sagen fra Tingbjerg, hvor præst Ulrich Vogel flyttede fra sin bolig efter hærværk og chikane. Han vil derfor sikre, at stiftet snarest indkalder Asser Skude til en samtale.

– Vi må finde ud af, hvor slemt det er for ham, hvad der er op og ned, og hvilken støtte han har brug for. Det er for tidligt at sige, hvad der skal gøres, før vi har haft den samtale, siger Anders Gadegaard.

agger@kristeligt-dagblad.dk