200 millioner børn skadet af underernæring

Underernæring bidrager til mere end en tredjedel af alle dødsfald blandt børn under fem år, viser ny rapport fra UNICEF

9-årige Sadiki Basilaki fra Congo, der er alvorligt underernæret, får et krus mælk på et katolsk missionscenter. -
9-årige Sadiki Basilaki fra Congo, der er alvorligt underernæret, får et krus mælk på et katolsk missionscenter. -. Foto: FINBARR O'REILLY Denmark.

Mangel på nærende mad og drikke har store konsekvenser for millioner af børn.

Ifølge en ny rapport fra FN's børneorganisation Unicef er omkring 200 millioner børn så underernærede, at de ikke vokser og udvikler sig som jævnaldrende børn.

Rapporten viser også, at underernæring bidrager til mere end en tredjedel af alle dødsfald blandt børn under fem år. Det svarer ifølge Unicef til lige under tre millioner dødsfald.

- Underernæring stjæler et barns styrke og gør sygdomme, som kroppen ellers ville kunne bekæmpe, meget farligere. Mere end en tredjedel af børn, som dør af lungebetændelse, diarre og andre sygdomme, kunne have overlevet, hvis de ikke var underernærede, siger Ann M. Veneman, direktør i Unicef, i en pressemeddelelse.

De børn, der ikke dør af underernæring, må ofte kæmpe med dårligt helbred og hæmmet indlæringsevne resten af livet. Og det har konsekvenser for deres muligheder for at få et job og tjene penge, påpeger Ann M. Veneman.