Jødehad er udbredt blandt indvandrere

Ny undersøgelse dokumenterer, at antijødiske holdninger mere er reglen end undtagelsen blandt indvandrere fra fem forskellige lande

- Det er nok den pæne danske naivitet, der slår igennem, hvis man tror, at det ikke er sådan. For sådan er situationen, påpeger overrabiner Bent Lexner i forbindelse med den nye undersøgeløse af antisemitisme i Danmark. -
- Det er nok den pæne danske naivitet, der slår igennem, hvis man tror, at det ikke er sådan. For sådan er situationen, påpeger overrabiner Bent Lexner i forbindelse med den nye undersøgeløse af antisemitisme i Danmark. - . Foto: JAKOB DALL.

Mistro og fordomme mod jøder i Danmark er ikke noget, der alene trives i yderligtgående grupper. Op mod 75 procent af indvandrerne fra fem forskellige lande og knap 20 procent af de etniske danskere har antijødiske holdninger.

Det viser en ny undersøgelse, som offentliggøres i bogen "Danmark og de fremmede: Om mødet med den arabisk-muslimske verden", som udkommer på fredag.

Undersøgelsen bygger på interview med i alt 1503 indvandrere fra fem forskellige grupper - tyrkere, pakistanere, somaliere, palæstinensere og eks-jugoslaver - samt 300 etniske danskere.

Alle er blevet stillet tre spørgsmål, som handler om deres holdninger til en række forskellige grupper i samfundet og altså ikke kun til jøder. Men det er jøderne, som de fem indvandrergrupper klart er mest mistroiske og fordomsfulde over for.

Samlet svarer 65,8 procent fra de fem indvandrergrupper, at man "ikke kan være forsigtig nok i forhold til jøder i Danmark." 75,2 procent "ser ikke så gerne et familiemedlem gifte sig med en dansk jøde". Og 31,9 procent mener, at "der er for mange jøder i Danmark."

- Undersøgelsen viser, at de antijødiske holdninger bestemt ikke kun findes i ekstremistiske kredse. De holdninger er langt, langt mere udbredte blandt indvandrere, end vi normalt forestiller os, siger professor Peter Nannestad fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen.

Men de etniske danskere kan heller ikke sige sig fri for antijødiske holdninger. For eksempel mener 18,2 procent af dem, at man "ikke kan være forsigtig nok i forhold til jøder i Danmark", og 14,7 procent "ser ikke så gerne et familiemedlem gifte sig med en dansk jøde."

- De tal er ikke overraskende, men ligger nogenlunde på linje med, hvad vi har set i andre undersøgelser, oplyser Peter Nannestad og henviser blandt andet til, at en amerikansk undersøgelse af antisemitisme i Europa fra 2006 gav samme billede af danskernes holdning til jøder.

Overrabbiner Bent Lexner fra Mosaisk Troessamfund er ikke overrasket over tallene.

- Det er nok den pæne danske naivitet, der slår igennem, hvis man tror, at det ikke er sådan. For sådan er situationen. Det er jo ikke tilfældigt, at regeringen arbejder på en handlingsplan om, hvordan man kan skabe bedre oplysning om det jødiske samfund i Danmark i visse grupper, påpeger han.

Undersøgelsen viser i øvrigt, at antijødiske holdninger er markant mere udbredte blandt indvandrere, der definerer sig selv som muslimer, end blandt kristne indvandrere.

Talsmand for Muslimernes Fællesråd, Zubair Butt Hussain, ønsker ikke at udtale sig om undersøgelsen, da han endnu ikke har læst den. Men racisme - uanset om det er i form af antisemitisme, racisme mod danske muslimer eller andre grupper - er helt og aldeles uacceptabelt, slår han fast.

agger@kristeligt-dagblad.dk