Arkæolog: Guldhornene er 200 år ældre end antaget

En detalje i en elfenbens-kopi af det store guldhorn viser, at nationalklenodiet skal dateres på ny, vurder arkæolog

Efter mange års søgen har en dansk arkæolog genfundet en kopi af guldhornene i Rusland. Fotografiet her er sendt til kristeligt-dagblad.dk af de glade forskere.
Efter mange års søgen har en dansk arkæolog genfundet en kopi af guldhornene i Rusland. Fotografiet her er sendt til kristeligt-dagblad.dk af de glade forskere. Foto: Albatros Travel .

Arkæolog Jeppe Boel Jepsen har netop genfundet en kopi i elfenben af det største af guldhornene. Det lå hengemt i Rusland.

Jeppe Boel Jepsen kan konstatere, at en detalje i kopien tyder på, at de originale guldhorn var ældre, end historikere og arkæologer hidtil har troet.

- Jeg blev meget begejstret, da jeg opdagede, at et lille billede af en mystisk figur med horn nu viser sig at ligne billeder af Alexander den Store, siger han.

I tiden omkring 200 til 250 efter vor tidsregning var sådanne billeder populære på seletøj, bæltespænder og drikkebærer.

- Jeg har grund til at tro, at vores datering af guldhornene skal to århundreder længere tilbage for at være helt korrekt. Det ses ved det lille billede af Alexander den Store med horn i panden. På den måde er det et yderst interessant fund, siger arkæologen.

Nationalmuseet har i over hundrede år vidst, at en elfenbenskopi af det største guldhorn lå gemt på slottet Eremitagen i Skt. Petersborg.

Men ingen har hidtil forsøgt at få fingrene i det, fordi kopien bar præg af at være udformet i 1600-tallet og dermed langt fra originalen, der menes at stamme fra år 450-550 efter Jesu fødsel.

Det tydelige præg fra 1600-tallet kunne Nationalmuseet konstatere ud fra gipskopier, som Rusland i sin tid sendte til Danmark.
Præget fra 1600-tallet ses blandt andet ved små buttede figurer, der ligner basunengle uden vinger.

Rygterne om en dårlig kopi har dog ikke afskrækket Jeppe Boel Jepsen. Han har i mange år drømt om at se elfenbenshornet med egne øjne for at søge efter detaljer, der kunne fortælle mere om de originale nationalklenodier.

Sagen er, at de originale guldhorn i 1802 blev stjålet og smeltet om, uden at man havde detaljerede tegninger af hornenes ornamentik.
Derfor ved historikere og arkæologer ikke præcist, hvordan hornenes ornamentik har set ud.

Kopien i Rusland er skabt ud fra originalen og er dermed det tætteste, man kommer på et vellignende horn siden 1802.

Det var Frederik IV, der menes at have foræret zar Peter den Store elfenbenskopien under zarens besøg i Danmark i 1716.