Katolikker frikender homoseksualitet

Homoseksualitet gør ikke katolske præster til pædofile, konkluderer amerikansk undersøgelse

Homoseksuelle katolske præster er ikke mere tilbøjelige til at begå seksuelle overgreb på børn end de heteroseksuelle præster, konkluderer en undersøgelse fra John Jay College i USA. -
Homoseksuelle katolske præster er ikke mere tilbøjelige til at begå seksuelle overgreb på børn end de heteroseksuelle præster, konkluderer en undersøgelse fra John Jay College i USA. -. Foto: colourbox.com.

Der er ingen beviser for, at homoseksuelle katolske præster er mere tilbøjelige til at begå seksuelle overgreb på børn end deres heteroseksuelle modparter. Det konkluderer en undersøgelse fra forskere på John Jay College of Criminal Justice i New York, der har gransket rødderne til den omfattende sexmisbrugsskandale inden for USA?s katolske kirke.

Den omfattende, flerårige rapport, som færdiggøres i slutningen af næste år, er bestilt af USA?s katolske bispekonference. Spørgsmålet om den mulige sammenhæng mellem homoseksualitet blandt katolske præster og overgreb på sognebørn er en tilbagevendende del af debatten om sexmisbrugsskandalen, idet hovedparten af ofrene er drenge.

Vatikanet har som led i kirkens oprydningsarbejde efter krisen bestilt en revision af amerikanske præsteseminarier, der blandt andet skal lede efter "beviser på homoseksualitet" på læreanstalterne, og nye retningslinjer fra 2005 ekskluderer "mænd med dybt rodfæstede homoseksuelle tendenser" fra præsteembedet.

Kirkeledelsen er imidlertid blevet kritiseret af både offernetværk og aktivistgrupper for at fokusere for ensidigt på homoseksualitet som årsag til skandalen og for at gøre homoseksuelle præster til syndebukke. Ifølge forskerne fra John Jay College er det præsters nemme adgang til unge drenge, som er forklaringen på den høje andel af mandlige misbrugsofre, og de understreger, at pædofil adfærd og seksuel identitet bør adskilles.

Pædofiliskandalen inden for USA?s katolske kirke begyndte for alvor at rulle i 2002 og har indtil videre kostet kirken cirka 2,6 milliarder dollar (cirka 13 milliarder kroner) i erstatninger.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk