Flere overgreb på svenske jøder

Venstreekstremister og radikale muslimer begår mest had-kriminalitet mod jøder

Medlemmer af den ny-nazistiske organisation "Svenska motståndsrörelsen" demonstrerer. Nye undersøgelæser viser imidlertid, at forbryderne bag had-kriminalitet mod jøder i højere grad er venstreekstremister eller radikale muslimer. -
Medlemmer af den ny-nazistiske organisation "Svenska motståndsrörelsen" demonstrerer. Nye undersøgelæser viser imidlertid, at forbryderne bag had-kriminalitet mod jøder i højere grad er venstreekstremister eller radikale muslimer. - . Foto: wikimediacommons.

Svenske jøder har oplevet mange flere overgreb i 2009 end året før. I forbindelse med krigen i Gaza ved årsskiftet sidste år steg overgrebene med 400 procent. Og modsat tidligere, hvor gerningsmændene oftest var fra den yderste højrefløj, er det nu venstreekstremister og radikale muslimer, der står bag den såkaldte had-kriminalitet. Det skriver den svenske avis Dagen, som blandt andet har sine oplysninger fra organisationen Jødisk sikkerhed i Sverige.

I september var det amerikanske udenrigsministerium på samme spor i sin årlige rapport om religionsfrihed. Her nævnes 600 tilfælde af had-kriminalitet. 26 procent af dem bundede i antisemitisme - 45 procent i islamofobi.

I Danmark siger jødernes religiøse overhoved, overrabbiner Bent Lexner, at nogle jøder vil kunne genkende optrapningen af had-kriminalitet i Sverige. Men selv mener han, at der er ganske få i øjeblikket.

- Men det er altid svært at afgøre. Nogle jøder har den opfattelse, at alt, hvad der foregår af vold og trusler, kommer fra radikale muslimske kredse, og det passer tilfældigvis også ind i deres politiske sammenhæng. Men det kan jo godt være, at det ikke er hele sandheden, siger han.

Det svenske politi har siden 2007 været forpligtet til at registrere og offentliggøre antallet af volds- og chikanehandlinger, der er rettet mod institutioner eller mennesker - alene på grund af religiøst tilhørsforhold.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk