Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Hver fjerde dansker tror på Jesus til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver fjerde dansker tror på Jesus

- Islams tilstedeværelse i dansk kultur har øget danskernes behov for at tale om kristendom og øget interessen for den danske folkekirke. Når der kommer en ny og fremmed størrelse til, griber mange til religion som en væsentlig identitetsmarkør, udtaler Anders Klostergaard Petersen, lektor i teologi ved Århus Universitet. - foto: Flemming Jeppesen

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Troen på Jesus som guddommelig frelser lever i bedste velgående blandt danskere

Julens kristne budskab lever ikke bare i salmer, juleevangelium og præstens prædiken ved morgendagens julegudstjenester landet over.

Trods sekularisering og konkurrence fra nye religioner står budskabet om Jesus stadig stærkt i danskernes bevidsthed.

Ifølge en undersøgelse, analyseinstituttet YouGov har lavet blandt 1114 danskere i alderen 18-74 år, tror 25 procent, at Jesusbarnet var Guds søn - og 18 procent, at Jesus er verdens frelser.

Tallene overrasker adjunkt og ph.d. ved Det Teologiske Fakultet, Aarhus Universitet, Marie Vejrup, der forsker i moderne kristendom.

Annonce
- Der bliver hele tiden talt om traditionstab og faldende interesse for kristendommen, men tallene viser, at det slet ikke står så grelt til. En del danskere ved, at Jesus er Guds søn og ikke bare en person, der har et eller andet med julen at gøre. Og så er vi inde i kristendommens kerneindhold. Så det er helt tydeligt, at danskerne stadig tror, siger hun.


Ifølge undersøgelsen er det de 30-39-årige, der - sammen med den ældste generation - i højest grad tror på Jesus som Guds søn.

Skrækken for at tale om tro og religion er i løbet af de seneste 10 år fortrængt af en ny åbenhed, vurderer Marie Vejrup.

- Medierne interesserer sig mere og mere for religion, og interessen er generelt blevet bred. Det gør, at folk er mere positive over for at svare ja. De yngre generationer synes ikke længere, at det er mærkeligt eller grænseoverskridende at svare på spørgsmål om tro, siger hun.

Den vurdering deler Morten Warmind, religionssociolog og studieleder ved religionsvidenskab på Københavns Universitet:

- Det nye i dag er, at vi er blevet langt mere opmærksomme på religionens rolle end tidligere. Julen er blevet langt mere religiøs end for 20 år siden. Folk taler nu om religiøse værdier i julen. Det har vi tidligere været meget mere vattede omkring.

Kristendommens opblomstring hænger sammen med de seneste års indvandring fra muslimske lande, mener lektor i teologi ved Aarhus Universitet Anders Klostergaard Petersen.

- Islams tilstedeværelse i dansk kultur har øget danskernes behov for at tale om kristendom og øget interessen for den danske folkekirke. Når der kommer en ny og fremmed størrelse til, griber mange til religion som en væsentlig identitetsmarkør. Det var utænkeligt for en stor del af 68'er-generationen. Men for de yngre generationer er kristendommen et kulturelt symbol, der ligger lige for, siger han.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, er forfatter til flere bøger om religion, og han undrer sig ikke over, at så mange danskere stadig er optaget af det kristne julebudskab.

- Jeg har selv fået mere og mere sympati for den kristne Gud, og jeg ser noget meget positivt i det budskab, Jesus kom med om syndsforladelse, næstekærlighed og forsoning, siger Naser Khader.

- Frem til 1990'erne rødmede vi ved at tale om Gud. Nu er vi ikke længere flove over at sige, at vi tror. Dermed ikke sagt, at alle i dag tror, at Jesus er Guds søn. Men danskere er meget optagede af de værdier, Jesus står for. Mange skelner ikke mellem kristendom og dansk kultur. Vi er fælles om troen, og det giver tryghed.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Anker, publiceret d.23/12 07:48 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Jeg syntes det er pudsigt at de syntes at 25% der tror at jesus er guds søn, er mange. Særligt sammenholdt med folkekirkens medlemstal. Nu er der selvfølig folk der tror på gud, eller et eller andet derude, i de andre 75%. Men stadig 70-80% medlemstal i folkekirken, og kun 25% der umidlbart er enige i en af de mest grundlæggende ting der bliver forkyndt.
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Bo Nake, publiceret d.23/12 09:53 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Tallet i sig selv er interessant. For et par år siden blev det meddelt, at kun 50% af den franske befolkning er katolikker, og at kun halvdelen af disse tror på Gud.
I det tidligere DDR ventede man efter die Wende en tilstrøming til kirkerne, men antallet af kristne i disse lande hævdes at være ca. 25%.
Så når man adskiller kirke og stat, kan man vente, at kirkernes medlemstal vil være ca. en fjerdedel af befolkningen.
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Lars Kristensen, publiceret d.23/12 14:33 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
citat:
Jeg synes det er nogle meget høje tal. Vi taler altså om voksne mennesker der i ramme alvor tror at Jesus var "guds" søn, at en kvinde kan føde et (drenge) barn uden at have haft samleje med en mand, og endda nogen som tror på "nisser". (og der endda uden nærmere at definere hvad en "gud" eller en "nisse" end er)

Det er bekymrende og alvorligt at så mange voksne mennesker tror på magiske ting som de fleste børn per refleks vil afvise som åbenlyst sludder.Det mest interessante, det er, at spørger man de samme mennesker om Kejseren i Rom på samme tid eller Faraoen i Egypten også var sønner af en gud, så ville de svare nej.

Det er kun Jesus der er søn af en gud og her er det jødernes gud og denne gud er tilsyneladende langt mere virkelig end Jupiter eller Amonra.

Det mest interessante er, at den jødiske gud er et fint afbillede på den egyptiske gud Aton, som var den monoteistiske Solgud i Egypten, lige før at jøderne udvandrede fra Egypten.

Jesus skulle med andre ord være søn af en gud der slet ikke er en virkelig gud.

Men selvfølgelig kan man få gjort en gud fjern og urørlig, som en guddommelig forældre, der skal vejlede os barnlige mennesker.

Det kunne være, at vi mennesker skal til at aflægge os vor barnlige holdning og blive til ægte voksne mennesker, der ikke tror på en guddommelig forældre der kommer og redder os fra vores egne dumheder.

Der vil nok gå mange generationer endnu, førend menneskene erkender deres eget selvbedrag om en guddommelig forældre.

Med venlig hilsen
Lars Kristensen
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Nederby Jessen, publiceret d.23/12 15:11 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Jamen jeg tør da gerne offentligt bekende, at jeg tror på Jesus Kristus som Guds søn født af en jomfru,Maria, i Bethlehem lidt uden for Jerusalem.

Jeg har heller ikke noget problem med at bekende, at jeg tror på Gud, der skabte, hvorefter der har fundet en vis udvikling sted, indenfor arterne, men ikke spring mellem arterne.

For mig er Gud almægtig. Derfor var han i stand til at skabe og sætte det hele i gang og derfor var han også i stand til at tage skikkelse i et menneske gennem fødslen af Jesus. Noget vi fejrer - ja netop - i julen. For mig er Jesu fødsel det vigtigste i og omkring julen.

Gaver, god mad, familiehygge er ikke uvæsentlige som en del af familietraditionen, men centrum i julen er og bliver Jesus Kristus.

Bjarne Nederby Jessen

PS Jeg vil gerne tilføje: Jeg føler mig hverken dum eller barnlig og jeg har det ganske fortrinligt!
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Daniel S, publiceret d.23/12 15:20 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
citat:
Jamen jeg tør da gerne offentligt bekende, at jeg tror på Jesus Kristus som Guds søn født af en jomfru,Maria, i Bethlehem lidt uden for Jerusalem.Så må jeg oplyse dig at dette kan ikke lade sig gøre. Kvinder kan ikke bliver gravide, med mindre de bliver befrugtet med sæd fra en ... mand. Derfor må du bringe et ekstraordinært bevis for at denne helt usandsynlige hændelse virkelig har fundet sted.


citat:
For mig er Gud almægtig.Aha.. hvad er "gud"? Og hvad får dig til at tro at han er almægtig?
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Nederby Jessen, publiceret d.23/12 17:37 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Tak for oplysningen om livets mysterium, Daniel S, men der var nu ikke noget nyt og overraskende i, at der normalt skal en kvinde og en mand, æg og sæd, til for, at der kan dannes nyt liv. Sådan er livets lov.

Men den Gud, der skabte himmel og jord, kan bryde igennem og lade ting ske anderledes. I dette tilfælde lod han Helligånden overskygge Maria, så hun blev med barn, Guds barn, Jesus Kristus. Et mirakel, ja, men der sker mirakler i Guds verden og dette er et af dem.

Guds almagt stiller du også spørgsmålstegn ved. Fint nok for mig. Men jeg gør det ikke.

Gennem bibellæsning og bøn har jeg lært Gud at kende. Gennem bibelen og livet med Gud har jeg erkendt hans almagt. Gennem forbønssituationer har jeg oplevet, at syge mennesker er blevet raske - også dødssyge mennesker. Det giver mig en vished om, at bibelens budskab om en almægtig Gud er sand.

Bjarne Nederby Jessen
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

søren jessen, publiceret d.23/12 22:15 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Det virkelig guddommelige i den historie er, at Maria slap godt fra at forklare sin graviditet på den måde.
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Luci, publiceret d.24/12 00:05 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Det lyder nu bedre i mine ører, at 75% af danskerne ikke tror på eventyr, men lever en sundere tilværelse uden formørket overtro.
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Nederby Jessen, publiceret d.24/12 10:34 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Synd at du opfatter Bibelens budskab som overtro. For mig betyder livet med Jesus uhye meget og giver masser af glæde.

Bjarne Nederby Jessen
Link

Re: Hver fjerde dansker tror på Jesus som Guds søn

Bo Nake, publiceret d.24/12 10:54 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hver fjerde dansker tror på Jesus
Tro og overtro er vidt forskellige foreteelser. Hvis man kalder religiøs tro for overtro, har man ikke forstået nogen af delene.
Som ikke-troende har jeg selv glæde og udbytte af at tænke over kristendommens mysterier. Alle kan forstå hvad, det betyder at Gud blev født af en kvinde. Forestillingen om Guds mor udtrykker noget, der er både så nært og så uendeligt, at jeg vil kunne meditere over det til, jeg selv stiller træskoene.
Glædelig jul til alle debattører på KD med et ønske om fred i verden bare et øjeblik.
Link
Mere:   1 | 2 | 3   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​