Danmark samler verdens kirker

Missionsfolk, økumenikere, katolikker og frikirkefolk er gået sammen om at forberede den økumeniske bedeuge i januar

Her er omkring 150 samlet til Evangelisk Alliances bedemøde i missionshuset i Vejle.Evangelisk Alliances fælleskirkelige bedeuge foregår i hele landet. -
Her er omkring 150 samlet til Evangelisk Alliances bedemøde i missionshuset i Vejle.Evangelisk Alliances fælleskirkelige bedeuge foregår i hele landet. -. Foto: Niels Rosenvold.

Det er i år lykkedes at finde fælles fodslag i den missionske og den økumeniske bevægelse lige fra folkekirken over den katolske kirke til alle landets frikirker, Indre Mission og Luthersk Mission om et fælles bedemateriale igennem en uge i januar, som blandt andet udtrykker et ønske om kristen enhed. Det er ikke set i noget andet land i verden.

At bede en bøn er nok det mest gennemgående fællestræk for verdens kirker. Det har dog ikke afholdt kirkerne fra at foretrække egne bastioner frem for at forene sig i fælles bøn om enhed med andre kristne brødre og søstre. Nu mener en række meget forskellige kirker og bevægelser i Danmark, at det kan være nok, og derfor har de i år slået sig sammen i en udgivelse af et fælles materiale til brug for bøn for verden og den kristne enhed. Det særlige samarbejde er kun set en enkelt gang før i Danmark, men så vidt vides er der ikke fortilfælde andre steder i verden i den fælleskirkelige bevægelse.

– Normalt har vi groft sagt to kirkelige traditioner i Danmark, som har forskellig tilgang til store dele af den kristne tradition: den missionske del af kirkelivet og den økumeniske bevægelse. Men i år bruger begge traditioner for første gang det samme materiale at bede ud fra, når de traditionelle bedeuger snart holdes over hele landet, siger missionsforstander Peter Götz fra frikirken Det Danske Missionsforbund.

I 126 år har der i januar været holdt bedeuger i Danmark, hvor danskere fra forskellige kirkesamfund og kirkelige retninger i en uge samles for at bede for den kristne enhed, kristendommens udbredelse og andre temaer. Den verdensomspændende bevægelse Evangelisk Alliance, som bakkes op af konservative og karismatiske kristne, de gamle missionsbevægelser og frikirkerne, samler hvert år omkring 30.000 mennesker i Danmark, også fra folkekirken. I spidsen for den anden verdensbevægelse, den økumeniske bedeuge, der er oprettet af Kirkernes Verdensråd og den katolske kirke, står landets største økumeniske organisation, Danske Kirkers Råd, hvor folkekirken er stærkt repræsenteret sammen med de øvrige kirker i landet.

Peter Götz har et ben i hver lejr som formand for Evangelisk Alliance og som medlem af Danske Kirkers Råds forretningsudvalg. Han er ikke overraskende primus motor i det nye initiativ.

– I år tager de to bevægelser på europæisk plan udgangspunkt i den samme bibeltekst fra Lukasevangeliet, nemlig at vi alle skal være vidner om Jesu opstandelse. Derfra var der ikke langt til at foreslå, at vi i Danmark gik et skridt videre. Det betyder, at de to traditioner denne gang bruger præcis det samme tekstmateriale i de syv dage, bedeugerne varer, siger Peter Götz, som mener, at de to traditioner også på verdensplan har nærmet sig hinanden i forståelsen af, at der er sociale spørgsmål, som kirkerne er nødt til at arbejde med, men at den kristne tro ikke må komme i anden række.

Robert Bladt, generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende, føler sig godt tilpas i selskab med både katolikker og økumenikere, selvom det ikke er hans egen baggrund.

– Jeg har det sådan, at enhed blandt kristne er et vigtigt bibelsk anliggende. Derfor har jeg det rigtig fint med det nye initiativ. Som lutherske kristne står vi teologisk på mange måder midt imellem de reformerte og de katolske, og på den måde kommer vi til at række i to retninger og ikke kun i en, som vi plejer, siger Robert Bladt, der har deltaget i Evangelisk Alliances bedeuge, men som er glad for den mere fælleskirkelige udvikling, bedeugen har taget.

Peter Kofoed Herbst, præst i Kronjyllands Valgmenighed i Randers, plejer selv at deltage i bedeugen i Evangelisk Alliance.

– Hvis man er i stand til at udvide kredsen og blive flere, som mødes i et fællesskab med bøn, fordi vi tror på den treenige Gud, så er det altid positivt. Det betyder, at vi mødes til bøn for vores by, vores land og vores verden. Men det må ikke blive til en økumeni, der vil slette alle grænser mellem kirkesamfundene. Vi er nødt til at stå ved og tale om vores forskellighed, ellers bliver fællesskabet noget påtvunget, siger Peter Kofoed Herbst, som også gerne ser, at den nye enhed bliver permanent fremover.

Luthersk Missions repræsentant i alliancen, Carsten Skovgaard-Holm, er lidt mere forbeholden i sin fælleskirkelige glæde. Men han ser ikke noget negativt i den fælles teologi, der kommer til udtryk i det aktuelle bedemateriale.

vincents@kristeligt-dagblad.dk