Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Voldtægtsofre skal have bedre hjælp til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Voldtægtsofre skal have bedre hjælp

- foto: colourbox.com

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Voldtægtsofre, der søger hjælp tre døgn efter et overfald, har ingen ret til psykologhjælp

Når en ung kvinde henvender sig på et af landets i alt 8 centre for voldtægtsofre, skal det ske senest tre døgn efter overfaldet, ellers har hun ingen ret til at få hjælp. Det er helt urimeligt, lyder det fra flere af voldtægtscentrene, der vil have mulighed for at tilbyde voldtagne kvinde krise- og psykologhjælp – også når de henvender sig flere døgn efter overgrebet.

- Vi må se i øjnene, at mange kvinder henvender sig først efter 3 døgn fordi de er chokeret og der går noget tid inden det rigtig går op for dem hvad der er sket

De kvinder har imidlertid lige så stor brug for hjælp som kvinder, der henvender sig umiddelbart efter, siger Anja Hareskov Jensen, psykolog ved Center for Voldtægtsofre i Århus.

Hun bakkes op af personalet ved såvel Centret for Voldtægtsofre i København som centret i Odense, hvor man også finder reglen problematisk.

Annonce
Tredøgnsreglen blev lavet, fordi retsmedicinere vurderer, at spor fra gerningsmanden ofte vil være forsvundet tre døgn efter overgrebet. Men reglen betyder altså samtidig, at centrene officielt skal afvise at hjælpe kvinder – for eksempel med psykologisk bistand – når de kommer tre døgn for sent. Det sker dog sjældent i praksis, da landets centre ofte bøjer reglerne og tilbyder kvinderne behandling og støtte alligevel.

- Det er en meget uheldig begrænsning, som betyder, at vi officielt må sige: Du er kommet for sent, vi kan ikke hjælpe dig. Men vi er selvfølgelig ikke hjerteløse, og derfor tilbyder vi behandling til kvinderne i det omfang, vi kan. Men det er langtfra optimalt, at vi på den måde bliver nødt til at omgå reglerne, siger Karin Sten Madsen, konsulent ved Center for Voldtægtsofre i København.

Fra både Odense, København og Århus lyder det, at tolkningen af tredøgnsreglen varierer fra center til center, og at det derfor er svært at sikre en ensartet behandling af voldtægtsofre i hele landet.

- Helt grundlæggende gælder det, at de her kvinder har et reelt behov for hjælp. Vi kan måske ikke længere finder beviser på deres kroppe, men vi kan hjælpe dem med at bearbejde deres oplevelse og komme videre. Den ekspertise har vi her på centrene, og derfor virker det helt forkert at skulle afvise kvinder, bare fordi de kommer et par dage for sent. Vi har brug for en bredere grænse, siger psykolog Anja Hareskov Jensen.

Hun understreger, at det eneste alternativ til hjælpen på centrene er en privatpraktiserende psykolog. Her skal kvinden ofte betale for en del af behandlingen selv, og hun risikerer at komme til at vente i månedsvis på at få tid hos en kvalificeret krisepsykolog. Netop ventetiden kan være problematisk for voldtægtsofre:

- Vi håber jo på, at den hurtige indsats på centrene hjælper kvinden til at handle så hensigtsmæssigt som muligt i forhold til det traume, hun har været udsat for. Det kan for eksempel være, at hun skal støttes i at holde fast i sociale kontakter og undgå at gro fast i forestillingen om, at hun selv har været ude om det, der skete. Derfor er det vigtigt for os at starte behandlingen så hurtigt som muligt, siger Anja Hareskov Jensen.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Voldtægtsofre skal have bedre hjælp

vic, publiceret d.05/01 11:21 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Voldtægtsofre skal have bedre hjælp
Det er generelt et problem at folk ikke kan få psykologhjælp når de har behov. Folk med barndomstraumer der bliver ved med at poppe op, fordi de aldrig behandles, bliver kun værre og værre og den gruppe hører ikke ind under dem som kan få hjælpen og de har ofte ikke råd selv. Sammenbruddene er ikke tidsbestemte, men kan komme når og hvor som helst!
Enhver som har behov burde kunne få hjælp. Det vil gavne samfundet meget og hindre mange andre traumer for flere involverede!
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​