Mænd mangler viden om fødselsdepressioner

Glæden ved at blive forældre kan blive slået i stykker af en fødselsdepression -- også hos mænd. Men det er der stort set ingen, der fortæller de kommende fædre. Behovet er der, men tilbuddene mangler, mener fagfolk

Fagfolk efterlyser tilbud til mænd med fødselsdepressioner. -
Fagfolk efterlyser tilbud til mænd med fødselsdepressioner. -. Foto: stock.xchng.

En fødselsdepression kan skabe skår i glæden hos selv den lykkeligste familie, og det er ikke kun kvinderne, der bliver ramt. Også de nybagte fædre kan følelsesmæssigt få så mange problemer, at de kan udvikle en fødselsdepression. Det er der bare ingen, der fortæller dem.

Både Jordemoderforeningen, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker og Gaia-Instituttet, der udelukkende beskæftiger sig med fødselsdepressioner, har ikke kendskab til hverken kurser eller samtaler, der oplyser de kommende fædre om risikoen for en fødselsdepression. De er dog alle enige om, at der er et behov for den form for forebyggende arbejde, og at en samtale eller et kursus med enten lægen, sundhedsplejersken, jordemoderen eller en psykolog muligvis ville kunne forhindre mange fødselsdepressioner hos mænd.

– I Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker er vi opmærksomme på, at der er et problem, men det er et forholdvis nyt problem, og derfor har vi ingen indsatser mod det endnu. Det er ofte meget tilfældigt, om sundhedsplejerskerne hører om mænds problemer, når de er på hjemmebesøg, men om indsatsen skal ligge hos os, de praktiserende læger eller et helt tredje sted, det ved vi ikke endnu, siger Susanne Hede, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Fødselsdepressioner hos mænd er ikke et sjældent problem, men som Susanne Hede påpeger, er det ikke mange år siden, at forskere opdagede, at fødselsdepressioner ikke kun forekommer hos kvinder.

Chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen og psykolog Tina Juhl udarbejdede fra 2004 til 2006 en undersøgelse, der viste, at knap syv procent af alle nybagte fædre fik en fødselsdepression.

Til sammenligning rammes knap dobbelt så mange kvinder. Undersøgelsen er foreløbig den eneste, der sætter et konkret tal på problemet.

Og der er behov for mere oplysning til mændene, mener udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen Pernille Lotterup, der samtidig understreger, at jordemødrene gerne ville gøre mere, hvis mulighederne var der.

– Det har altid været i jordemødrenes interesse at forberede forældrene, men det er svært, når regionerne har sparet fødselsforberedelserne væk. Vi er usikre på, hvor stort problemet er, men vi ved, at der er et problem, og at der er mere behov for at sætte fokus på mænds tilgang til følelser efter en fødsel, siger hun.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk