Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen En tallerkenfuld af smerte til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tallerkenfuld af smerte

-- Det, som overraskede mig mest, var den grundlæggende og systematiske ondskab, som den konventionelle kødindustri bygger på, siger Jonathan Safran Foer om sit arbejde med bogen. -- foto: Ditte Valente/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Jonathan Safran Foer

Amerikansk forfatter (født 1977) og aktuel med debatbogen Om at spise dyr, der udkommer den 19....
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Forfatteren Jonathan Safran Foer brugte tre år på at undersøge de sociale, økonomiske og kulturelle følger af menneskets appetit på kød. Resultatet er bogen "Om at spise dyr", der udkommer på dansk i næste uge

Under Anden Verdenskrig flygtede forfatteren Jonathan Safran Foers jødiske bedstemor tværs igennem Europa, sultende og barfodet og med nazisterne i hælene. Hun levede af kasserede madrester bjærget fra affaldsbunker, men da en russisk bonde tilbød hende et stykke svinekød, takkede den afmagrede unge kvinde nej.

Nok kunne kødet være med til at redde hende fra sultedøden, men hun kunne ikke gå på kompromis med den jødiske tro. Hvis intet betyder noget, så er der ikke noget at redde, lød hendes ræsonnement.

Madens komplekse rolle i vores kultur og følelsesliv betyder også en hel del for hendes barnebarn, der indleder sin nye bog, Eating Animals (Om at spise dyr), med historien om bedstemoderen der overlevede jødeforfølgelsen og fandt vej til Amerika og om hans families forhold til måltidet.

Jonathan Safran Foers bog, der udkommer på dansk på tirsdag, er en journalistisk og filosofisk undersøgelse af de sociale, økonomiske og kulturelle følger af menneskets appetit på kød, og den fortæller den ofte grufulde historie om virkeligheden bag den moderne masseproduktion af produktionsdyr såsom svin, kvæg, kyllinger og kalkuner. Samtidig udforsker forfatteren de følelser og traditioner, der driver vores indtag af kød fra andre medlemmer af dyreriget.

Annonce
Jonathan Safran Foers lyst til at undersøge kødindustrien blev vakt, da han blev far for første gang, fortæller den 32-årige forfatter over en potte sort te på en café nær hans hjem i Park Slope i New Yorks Brooklyn-bydel.

- Jeg havde et behov for at se med egne øjne, hvad kød er, og hvordan vi afgør, hvad der er acceptabelt at spise, og hvad der ikke er det, siger Jonathan Safran Foer, der i dag ligesom sin hustru, den kendte romanforfatter Nicole Krauss, og deres to små børn lever vegetarisk.

Jonathan Safran Foers endelige omvendelse til vegetar er af nyere dato. I bogen beskriver han, hvordan han først forsøgte sig som vegetar, da han var ni år gammel, og en babysitter gjorde ham opmærksom på, at kylling er kylling.

Som teenager og som ung universitetsstuderende erklærede han sig også lejlighedsvis vegetar. Det var en nem måde at skaffe sig en identitet på, forklarer Foer.

Den amerikanske forfatter er kendt for sine to romaner, Everything Is Illuminated(Alt bliver oplyst) og Extremely Loud and Incredibly Close (Ekstremt højt og utrolig tæt på), og Eating Animals er hans første ikke-skønlitterære bog. Den er et resultat af tre års arbejde, hvor han som led i sin research blandt andet besøgte slagterier og brød ind på kraftigt bevogtede industrielle kødfabrikker for at se, hvilke vilkår de cirka 50 milliarder slagtedyr opdrættet i Amerika hvert år lever under. Det syn, som mødte ham i de overfyldte, samlefabriksagtige haller, hvor skræmte dyr sendes til slagtning efter et dybt unaturligt og miserabelt liv, var forfærdende.

- Det, som overraskede mig mest, var den grundlæggende og systematiske ondskab, som den konventionelle kødindustri bygger på. Forretningsmodellen er ganske enkelt baseret på, at dyr lider, og at miljøet ødelægges, og at forbrugerne udsættes for sundhedsfarer. Det er en meget profitabel industri, fordi de reelle omkostninger sendes videre til os alle som samfund. Og det har vi ganske enkelt ikke råd til, så vi er nødt til at vænne os til at betale for kød af bedre kvalitet og spise mindre af det, siger Jonathan Safran Foer.

Han fremhæver blandt andet, at husdyrproduktion udleder 40 procent flere skadelige drivhusgasser end samtlige transportmidler i verden tilsammen og bidrager mere til den globale opvarmning end nogen anden industri. Kødfabrikkerne producerer tonsvis af affald og gødning og lækker enorme mængder forgiftet gylle ud i søer og floder.

'Om at spise dyr' er desuden fuld af beskrivelser af, hvad kødet kan have været udsat for, inden det havner på middagsbordene. Jonathan Safran Foer fortæller eksempelvis, hvordan slagtede kyllinger, hvoraf nogle er sygdomsinficerede og lækker gult pus, plettet af grøn afføring, kastes ned i en enorm tank med isvand i fagjargon også kaldet fækaliesuppe hvor de opsuger væske, der gør dem tungere og dermed mere profitable.

Han forklarer også sammenhængen mellem kødindustriens uhygiejniske praksisser og udbruddene af sundhedsfarlige virusser såsom fugleinfluenza.

- Men vi er blevet vænnet til at kunne finde kød til discountpriser i supermarkedernes kølediske, og det kan være vanskeligt at have en offentlig debat om konsekvenserne af vores forkærlighed for billige kyllingebryster, æg, svinekoteletter, fiskefileter og hakket oksekød, erkender Jonathan Safran Foer.

- Jeg beder ikke folk om at træffe de samme valg, som jeg har truffet. Jeg beder om, at vi alle tænker over og taler om, hvad vi sætter på gaflen. At vi tænker over, om det er etisk og moralsk forsvarligt at spise dyr, når vi ved, hvordan de opdrættes og slagtes. Og jeg tror, at gængse amerikanske værdier vil føre folk væk fra masseproduceret kød. Så godt som alle, uanset om de er liberale eller konservative, og om de er fra byen eller fra landet, er enige om, at det er forkert at behandle dyr så skidt, og at det er forkert at understøtte en industri, der i den grad tilsviner vores mad og vores miljø, siger han.

Han afviser det argument, at kun den ressourcestærke elite i et land som USA, hvor millioner lever under eller nær fattigdomsgrænsen, har tid og råd til at gøre etiske overvejelser til en del af deres overvejelser, når de står med indkøbsvognen i supermarkedet.

- Det er rigtigt, at humant opdrættet kød er kostbart og uden for manges rækkevidde. Men det er ikke dyrere at spise vegetarisk, end det er at spise kød af dårlig kvalitet. Det kræver en kulturændring. Amerikanere i dag ved ikke, hvad man stiller op med grøntsager og ris og bønner. Vi skal have madlavningsfaget tilbage i skolerne, og vi skal igen vænne folk til at sidde omkring et middagsbord og spise af tallerkener med rigtigt bestik, siger han.

Jonathan Safran Foer håber på, at den moderne evangelikale bevægelse i USA vil gøre dyrevelfærd til sin sag på samme måde, som den inden for de seneste år er begyndt at fokusere på miljøbeskyttelse.
I min erfaring har religiøse mennesker en meget stærk forbindelse til ideen om, at vi som mennesker har et ansvar for at passe på det, som Gud har skabt, og det omfatter naturen og dyrene, forklarer han.
En barriere for at tale om vores appetit på kød er imidlertid, at madvaner er meget personlige, siger Jonathan Safran Foer.

- Når nogen sætter spørgsmålstegn ved dine madvalg, så kommer det meget hurtigt til at føles som en beskyldning og som et angreb på din familie og på din identitet. Vi har et særligt forhold til den mad, som vores forældre og bedsteforældre fodrede os med, og til den mad, som vi spiser sammen med vores venner. At opgive smagen af vores mors ovnstegte kylling kan få minder til at falme og udgøre en slags kulturelt tab. Mad handler om sanser og følelser, siger han.

Ved at blive vegetar bryder Jonathan Safran Foer også med sin egen familietradition.

- Mine forældre og bedsteforældre er ikke vegetarer, og mange af de retter, som jeg er vokset op med, og som jeg forbinder med min barndom og identitet, spiser jeg ikke længere. Men der er en anden familietradition, som handler om at træffe etiske valg, og nogle gange må man miste én traditon for at bevare en anden, siger han.

Selvom 'Om at spise dyr' har gjort Jonathan Safran Foer til samfundsdebattør, så er hans næste projekt i den skønlitterære genre.
Jeg håber, at bogen får et langt liv og er med til at nære en vigtig diskussion, for der er utrolig meget på spil. Men jeg er hverken journalist eller aktivist, og jeg ser frem til bare at være romanforfatter igen, konstaterer han.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

En tallerkenfuld af smerte

budzinski, publiceret d.17/01 18:13 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: En tallerkenfuld af smerte
Foer ville få større indflydelse, hvis han havde mod til at efterspørge og konsumere kød, som er produceret ordentligt og anstændigt, frem for søge tilflugt i vegetarismen. Æg, mælk og kød fra græsgående dyr er den perfekte og mest komplette føde for mennesket. Nu bliver han bare en banal kransekagefigur for den militante veganisme som fx tosserne i ALF.

Bliv klogere på http://kostbloggeren.blogspot.com
Link

Re: En tallerkenfuld af smerte

sb01, publiceret d.18/01 09:35 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: En tallerkenfuld af smerte
Det er tydeligt, at "budzinski" ikke har læst Foers bog, for han afholder sig netop ikke fra at anbefale kød fra dyr opdrættet udenfor fabrikslandbruget, trods hans personlige valg (som med de ting, han konfronterer i bogen, næppe kan kaldes at "flygte" ind i noget som helst).

Men, som Foer også påpeger, så er der ikke free-range kød nok i USA til blot staten New Jersey, med det nuværende kødforbrug - og heller ikke plads nok til, at man kunne opdrætte de nuværende mængder på forsvarligf vis. Så enhver, der virkelig vil vende fabrikslandbruget og dets metoder ryggen, VIL komme til at spise vegetarisk det meste af tiden.

Få inspiration på fx. http://www.kodfrifredag.dk el. http://www.facebook.com/pages/Dansk-Vegetarforening-DVF/138978072648
Link

Re: En tallerkenfuld af smerte

budzinski, publiceret d.18/01 12:07 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: En tallerkenfuld af smerte
Jo tak, jeg har læst bogen, der ikke bringer så meget nyt til torvs, men lægger sig i kølvandet på fx Fast Food Nation eller Michael Pollans An Omnivore's Dilemma. Foer fortæller os rigtignok, at vi skal kigge på kødets oprindelse, før vi spiser det, hvilket også er mit kardinalpunkt inde på bloggen. Men i stedet for at praktisere, som han prædiker, så ender han med at anbefale vegetarisme med sit eget eksempel.

Mit problem med Foer, der har bedre fat i 'ungdommen', er derfor, at han nu sikkert får en halv generation af unge til at hade kødspisere, alt imens de driver sig selv - og deres afkom - ud i et ernæringsmæssigt uføre med en suboptimal vegansk kost.

Den optimale kost for mennesket indeholder en god portion animalia, og det kan der ikke laves om på, hvor varieret man end sammensætter sine bønner, korn og planter. Læs fx denne uges Weekendavisen, hvor forskerne fortæller om det unikke ved kød (forsiden af sektionen Ideer).
Link

Re: En tallerkenfuld af smerte

sb01, publiceret d.19/01 10:25 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: En tallerkenfuld af smerte
Problemet er jo, som Foer også påpeger, at selv forfattere som Michael Pollan og Eric Schlosser m.fl., der taler imod fabrikslandbrugets metoder, ender med at aftage deres produkter fra tid til anden.

Blandt andet derfor et det at være vegetar det mest konsekvente valg (som sundhedsmæssigt er MINDST på højde med en afbalanceret kost med kød, ifølge adskillige videnskabelige undersøgelser og ernæringseksperter). Også fordi selv de allerbedste dyreopdrættere - folk som Frank Reese i bogen - ikke undgår fejl, som betyder lidelse for dyr (og i øvrigt har voldsomt svært ved at finde slagterier, der kan udføre slagtningen på en måde, de er tilfredse med).

Artiklen på forsiden af Weekendavisens 'Ideer' denne uge er desværre relativt tendentiøs, bl.a. fordi den omtaler undersøgelser og argumenter for kød, der kigger på enkelt kostmæssig faktor (fx den såkaldte "kødfaktor" i forhold til jern), men undlader at omtale de brede undersøgelser, der viser, at vegetarer generelt har en bedre sundhedstilstand end gennemsnitsbefolkningen eller at jernmangel, trods denne kødfaktor, typisk ikke er mere udbredt blandt vegetarer end i befolkningen som helhed. I en svensk undersøgelse havde veganerne endda en bedre jernstatus end kødspisere, fordi de udelukker mælkeprodukter (som ikke indeholder meget jern) og erstatter det med mere jernholdige ting.

Selv de mest konservative "brede" videnskabelige vurderinger af sundheden ved en vegetarisk kost fastslår, at den er sund og ernæringsmæssigt tilstrækkelig, fx.:

http://www.eatright.org/Media/content.aspx?id=1233&terms=vegetarian (de amerikanske diætetikeres sammenslutning)

http://www.altomkost.dk/Mad_hjemme/Vegetarer/forside.htm (Fødevarestyrelsen)

---

PS Til andre, der måtte følge denne debat. I kan læse en anmeldelse af bogen her: http://www.fyens.dk/article/1405573:Boeger-og-tegneserier--Koedspiserens-mareridt
Link

Re: En tallerkenfuld af smerte

budzinski, publiceret d.22/01 12:03 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: En tallerkenfuld af smerte
Tilstrækkelig er ikke optimal. Og mht. vegetarers generelle bedre sundhedstilstand, så kan det meget vel handle om, at de tager nogle sundhedsmæssige valg ud over kosten. Såsom at undlade at ryge og drikke alkohol, lave mere motion, meditere og andre bevisligt sundhedsfremmende tiltag.

Den gennemsnitlige kødspiser lever usundt med masser af hvidt brød, sukker og planteolier, og det er slet ikke der, jeg vil hen. Jeg taler om mennesker, der kombinerer den for mennesket optimale kost - baseret på animalia med fisk, nødder, frugt og grønt og uden sukker, planteolier og cerealier - med en optimal levevis i øvrigt.

Netop det handler min blog om:

http://kostbloggeren.blogspot.com
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​