Svenske jøder flygter fra chikane

Fordobling af hadforbrydelser mod jøder i flere europæiske lande

Svenske jøder oplever problemer i form af chikane. På billedet ses store Synagoge i Stockholm. -
Svenske jøder oplever problemer i form af chikane. På billedet ses store Synagoge i Stockholm. -. Foto: david sanger.

Flere og flere jøder vælger at forlade den sydsvenske by Malmø og bosætte sig i Israel i stedet. Det er ikke lysten, men chikane, der driver udvandringen. I 2009 blev der anmeldt 79 hadforbrydelser mod jøder i Skåne. Det er en fordobling i forhold til året før. Og det er arabiske unge, der står for hovedparten af chikanen.

Nærpolitichefen i Malmø, Bengt Hersler, forventer i fremtiden "flere bølger af antisemitiske overgreb", som han udtrykker det:

- Så snart konflikten optrappes i Israel, så optrappes den også i Malmø. Det skete sidste år både i forbindelse med krigen i Gaza og ved en tenniskamp mellem Sverige og Israel, siger han.

29 procent af Malmøs indbyggere er født uden for Sverige.

- Det er et stort problem, at mange af hadforbrydelserne ikke anmeldes, eller at politiet får dem lagt i en forkert bunke. Men alle politifolk har været på kursus, så nu skulle der være sikkerhed for, at når en jøde slås ned, fordi han er jøde, så ender det i statistikken med hadforbrydelser frem for i statistikken om vold, siger Bengt Hersler.

Og fra den jødiske forsamling i Malmø hedder det fra talsmanden Fredrik Sieradzki, at forsamlingen har kendskab til flytningerne ud af landet, og at begrundelsen næsten altid er børnene.

- Vi har medlemmer, hvis børn tvinges til at flytte skole, alene fordi de er jøder. De mobbes ud, siger han.

Den danske overrabbiner, Bent Lexner, kender godt til situationen i Sydsverige, som blandt andet omfatter ødelæggelse af jødisk ejendom og brandstiftelse.

- Situationen fortæller vel noget om, hvor vanskeligt det er at integrere muslimske grupper i Malmø, siger han.

Men han vil ikke sammenligne forholdene for jøder i Danmark med overgrebene i Skåne.

- Der er i perioder flere episoder, end vi har været vant til, men meget mærkbart har det ikke ændret sig. I hvert fald ikke i første omgang, siger han.

Mosaisk Troessamfunds formand, Finn Schwarz, er ikke helt enig.

- 2009 har ikke været et sjovt år, og det er vi nødt til at forholde os til, siger han.

Den sydsvenske tendens bekræftes af en israelsk regeringsundersøgelse om anti-semitisme, som er udkommet op til Auschwitz-dagen i dag. Heri hedder det, at England og Frankrig også oplever en fordobling af hadkriminaliteten fra 2008 til 2009.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

-- Situationen fortæller vel noget om, hvor vanskeligt det er at integrere muslimske grupper i Malmø, siger overrabbiner Bent Lexner. -
– Situationen fortæller vel noget om, hvor vanskeligt det er at integrere muslimske grupper i Malmø, siger overrabbiner Bent Lexner. - Foto: Foto: Leif Tuxen