Kort nyt om krimier

Svenske Liza Marklund er kendt af de fleste. Engang blev hun udråbt til at være Skandinaviens krimidronning, selvom det dog skal siges, at denne hæderstitel gennem årene også er tilfaldet andre. Liza Marklund har efterhånden et lang forfatterskab bag sig startende i 2000, hvor "Hedebølge" udkom på dansk. Nu har hun slået sig sammen med amerikanske James Patterson, der også har en lang række krimier bag sig, hvoraf mange er oversat til dansk. Sammen har de skrevet "Postkortmorderne", der udkom i går. Og med stor respekt for Liza Marklund, der faktisk engang stod for fornyelse af krimigenren, så er "Postkortmorderne" en overfladisk og substansløs historie.

Den handler om en række mord på unge par, der finder sted i forskellige storbyer i Europa. Nu er turen så kommet til Stockholm, hvor en kvindelig journalist inddrages i sagen, da hun modtager et af de postkort, der varsler, at et dobbeltmord vil finde sted. En amerikansk opdager er også på sporet, og de to samt svensk politi kaster sig ud i jagten på seriemorderen. "Postkortmorderne" er en bizar historie, der også lider under en overfladisk persontegning og en ligegyldig kærlighedshistorie, der undervejs kommer til at fylde mere end krimi/thriller-plottet. At den er skrevet af to professionelle, er man som læser ikke i tvivl om. De mestrer det basale af håndværket, men så er alt vist også sagt.

Liza Marklund og James Patterson: Postkortmorderne. Oversat af Henriette Rostrup. 320 sider. 299,95 kroner. Rosinante.

Den svenske krimi "Hypnotisøren" havde været igennem den helt store pr-lancering, inden den udkom herhjemme. Forfatternavnet Lars Kepler er et pseudonym, der dækker over forfatterparret Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, hvor han nok er mest kendt herhjemme for sin bog "Regissøren" fra 2006, hvor hans skildrer Ingmar Bergmans liv uden nogensiden at have truffet instruktøren. Mystikken om forfatteren, hvor alle havde et bud på, hvem han/hun egentlig var, har nok været med til at skabe høje forventninger og stimulere salget i Sverige. Men retfærdigvis må det dog siges, at "Hypnotisøren" trods visse svagheder hører til blandt den bedre del i kategorien svenske krimier.

Det er en blodig historie, hvor en familie indledningsvis findes brutalt myrdet i hjemmet. Kun familiens teenagesøn, Josef, overlever med nød og næppe. Kriminalinspektør Joona Linna vil have drengen hypnotiseret i håb om at få et spor at gå efter, og lægen Erik Maria Bark bliver hidkaldt. Han er specialist i at behandle stærkt traumatiserede personer, og før i tiden benyttede han hypnose. Af forskellige årsager har han dog besluttet at lægge den behandlingsmetode på hylden, men stærkt presset siger han ja denne gang. Og det skulle han selvfølgelig ikke have gjort, for den handling sætter en proces i gang, der snart skal vise sig at have dramatiske konsekvenser, ikke kun for lægen, men også for hans familie.

"Hypnotisøren" er ikke helt troværdig i sin persontegning, og indimellem går det lidt trægt med historien, fordi de samme scener gentages – blot set med forskellige personers øjne. Men generelt er den velskrevet og spændende.

Lars Kepler: Hypnotisøren. Oversat af Jens Kistorp. 585 sider. 349,95 kroner. Gyldendal.

Så kom den, den absolut sidste Jack Frost-krimi med titlen "Bidende Frost". Det er den sjette i serien med den sjuskede og uforlignelige kriminalkomissær Jack Frost i hovedrollen, og forfatteren R.D. Wingfield påbegyndte "Bidende Frost" i 2002. Kort efter fik han konstateret kræft, og han døde, inden bogen i 2007 udkom i England. Nu foreligger den på dansk og gå ikke glip af dette gensyn med et af de største forfatterskaber i britisk krimilitteratur. Frost-bøgerne er noget helt for sig selv. De er morsomme, velskrevne og spændende, og i "Bidende Frost" som i andre har den gode kommissær travlt med alt for mange sager. Kriminalstatistikken i Denton sætter atter en gang nye rekorder, og samtdig forsøger Frosts chef, inspektør Mullett, endnu en gang at slippe af med Frost og få ham forflyttet. "Bidende frost" blev den sidste i en stor serie, der meget snart kalder på en genlæsning.

R.D. Wingfield: Bidende Frost. Oversat af Torben Nilsson. 412 sider. 299 kroner. Klim.

kultur@kristeligt-dagblad.dk