Livsmod trods sygdom

Bjarne Nielsen Brovst er nået til 12. bind i sin erindringsserie. Slægtshistorie, der understreger den enkelte som en lille del i generationernes kæde

Et rejsefællesskab, men mere end det. Den uudtalte forudsætning for dybden i samværet mellem den 10-årige Bjarne Nielsen Brovst og hans mormor er, at de begge har lidt et alvorligt tab. For drengen bestående i opdagelsen af, at hans far ikke er hans "rigtige" far – og for mormoderen i, at hendes kærlighed til ægtemanden er brændt til aske. Men også et trodsigt håb om lykke knytter dem sammen.

Dette fællesskab mellem to, der befinder sig henholdsvis ved begyndelsen og afslutningen af livet, er den bærende og kønne grundfølelse i tolvte bind af Bjarne NielsenBrovsts erindringsserie, "Moster Kirstines livsmod", hvor den konstant cigaretrygende, fortællende eller syngende mormor og hendes barnebarn fortsætter turen i den bil, som hun – skønt uden kørekort – har købt for hovedgevinsten i klasselotteriet. Det er august 1957, og denne gang går turen til Ubby på det vestlige Sjælland, hvor mormoderens søster, moster Kirstine, har været forskolelærerinde. Nu er hun død, og hendes embedsbolig skal tømmes.

Portrættet af den markante og meget selvstændige kvinde holder sammen på bogen. Hun var kvindesagsforkæmper, bogsamler, amatørarkæolog og haveentusiast og samtidig hårdt angrebet af sukkersyge. Altid var døden så nærværende, at hun ikke vovede at engagere sig i et kærlighedsforhold, men nøjedes med at "sværme" for eller ligefrem forgude mænd på afstand, store og meget forskellige mænd, dels "religiøse koryfæer" som Olfert Ricard, Christian Bartholdy og Peter Schindler, dels forfatteren Johannes Schmidt, præsten og dramatikeren Kaj Munk samt kunsthistorikeren Christian Elling.

Formen er den samme som i de tidligere bind. Et dokumentarisk materiale lægges frem i form af fotos og fyldige citater, her suppleret af mormoderens monologer. Det er imidlertid Bjarne Nielsen Brovsts personlige forbundethed med stoffet, der for alvor giver det liv. Han er bevidst om, at han er formet af den fortid, han skildrer. Det er slægtshistorie, der understreger den enkeltes rolle som en lille del i generationernes store kæde.

Bjarne Nielsen Brovst: Moster Kirstines livsmod. 112 sider. Illustreret. 150 kroner. Poul Kristensens Forlag.

grymer@kristeligt-dagblad.dk