Søren Gade: Jeg søger tilflugt i fiktionen

Når din virkelighed er fyldt med uhyggelige ting, har du behov for at søge tilflugt i fiktionen, siger forsvarsminister Søren Gade (V

Søren Gade, der for tiden har stor offentlig bevågenhed på grund af sagerne om de danske jægersoldater, stresser gerne af med en god krimi. Ellers er det især bøger om Afghanistan, der har forsvarsministerens interesse. --
Søren Gade, der for tiden har stor offentlig bevågenhed på grund af sagerne om de danske jægersoldater, stresser gerne af med en god krimi. Ellers er det især bøger om Afghanistan, der har forsvarsministerens interesse. --. Foto: Kristian Brasen.

Hvad er din største kultur- oplevelse?

– Som studerende i Århus hørte jeg en klassisk klaverkoncert i Musikteatret i Århus. Det var en kæmpe oplevelse, som gjorde et stort indtryk på mig. Det har nok været i 1986 eller 1987, og jeg har været til mange koncerter siden. Men den koncert gav mig smag for klassisk musik. Jeg har for eksempel set mange koncerter i fjernsynet siden. Og nytårskoncerten i Wien står for eksempel helt oppe på min ønskeliste over fremtidens kulturoplevelser.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

– Generelt vil jeg sige, at jeg i min ministertid har læst frygtelig få bøger. Jeg har faktisk altid været en læsehest, og når jeg engang går af som minister, har jeg en hel reol af bøger, som jeg er bagefter med. Men i øjeblikket prøver jeg at læse bøger, som relaterer til mit arbejde. Og en bog, der har gjort stort indtryk på mig, er Kim Hundevadts "I morgen angriber vi igen".

– Det, kan man sige, er forudsigeligt, men det, mit liv handler om i øjeblikket, er jo meget Afghanistan. Og de beskrivelser af de mennesker fra hold 4, der er dernede (danske soldater i Afghanisthan, red.), kender jeg jo. Jeg har været til begravelserne, besøgt de sårede soldater, og jeg kender cheferne dernede. Så den bog var både en stor læseoplevelse og noget, der gjorde indtryk på mig.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

– Igen med baggrund i det, jeg laver nu, er der to bøger af Khaled Husseini, der har gjort dybt indtryk på mig: "Drageløberen" og "Under en strålende sol".

– De beskriver begge to forholdene for kvinder og børn i Afghanistan. Og når jeg siger, at de bøger har gjort stort indtryk på mig, er det fordi, det ligger så langt fra den måde, vi lever på herhjemme. Jeg er jo også som minister blevet konfronteret med, at der bliver hældt syre i hovedet på små piger i det område, hvor vi er (i Afghanistan, red), fordi de ikke må gå i skole. Og det ligger jo også i forlængelse af det menneskesyn, som talebanerne har.

– Jeg ved godt, at det er virkeligheden sat på fiktion i bøgerne. Men især under læsningen af "Under en strålende sol" fik jeg lyst til at lægge bogen fra mig indimellem, fordi det var så uhyggeligt at læse. Men jeg læser selvfølgelig også bøger, som jeg kan slappe af til. Leif Davidsens bøger for eksempel. Når din virkelighed er fyldt op med for mange uhyggelige ting, har du behov for at søge tilflugt i fiktionen ind- imellem. Og det gør jeg sommetider selv med en god krimi.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

– Der er en ting, som jeg virkelig hygger mig med, og det er musicaler. Jeg elsker musicaler. Jeg har set mange musicaler herhjemme, både på Det Ny Teater og i Holstebro, hvor jeg kommer fra. Og hvis jeg skulle anbefale noget nu, skulle det være Mary Poppins på Det Ny Teater. Jeg har af gode grunde ikke set forestillingen endnu, fordi den endnu ikke har fået premiere, men Det Ny Teater har en særlig atmosfære, hvor man kan sidde og blive underholdt og koble af, og så er det altid fantastisk flot musik og sang. Så det ville jeg give mig selv, hvis jeg skulle komme mere ud.

Hvad betyder kultur for dig?

– Den gode kultur er i hvert fald med til at bevare sammenhængskraften i samfundet. Det, synes jeg, er en meget vigtig funktion for kultur i bred forstand. For den skaber identifikation, ligesom den både fortæller noget om din fortid og er med til at præge din fremtid.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

– Egnsmuseer. Det er jo sådan, at vi har gjort de nationale museer gratis. Men egnskulturen bliver jo i høj grad båret af de små museer ude i det ganske land. Og det er jo svært for dem, når folk har vænnet sig til, at det er gratis at gå på museum.

– Det er et problem for de små museer, der jo som sagt er kulturbærende for de små samfund. Og de fortjener mere opmærksomhed. Både fra brugerne, så der var flere, der brugte dem, og så de fik nogle bedre vilkår. For jeg mener bestemt, at de har en funktion i fremtiden.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

– Med fare for at lyde for jysk og gammeldags siger avantgardekunst mig ikke ret meget.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk