Katolsk kritik af DR

DR angribes for at prioritere muslimers fastemåned højere end katolikkers fastehøjtid

Katolik tænder lys i katolsk kirke Barcelona, Spanien.
Katolik tænder lys i katolsk kirke Barcelona, Spanien. Foto: Christian Ringbæk.

Når islam og integration igen og igen fylder nyhedsfladen på DR, så er det både mærkværdigt og kritisabelt, at store kristne højtider ofte slet ikke omtales. Det mener flere katolikker i Danmark, som i dag på askeonsdag angriber DR's måde at prioritere det religiøse stof på.

– DR informerer om islam og forbigår helt kristendommen, siger katolsk sognepræst Stephen Holm.

Han opfordrede i august sidste år DR til at bruge dette års askeonsdag til at orientere danskerne om den kristne faste i aftenens tv-avis. Hans opfordring bakkes op af katolikkernes informationschef, Niels Messerschmidt.

– Vi lever i et sekulært samfund. Derfor synes jeg, det ville være oplysende at informere om, hvad det største trossamfund i verden faktisk fejrer, siger han.

Men DR afviser opfordringen i et skriftligt svar, hvori der blandt andet står, at "de kristne højtider ikke er en nyhed for særlig mange danskere."

"Derimod er der mange af TV-Avisens seere, der ikke ved, at muslimernes fastemåned starter", tilføjer redaktør for DR-medier Henrik Faurby Birch og gør opmærksom på, at DR via sin public service-kontrakt har bundet sig til at "fremme integrationen i Danmark".

Det argument køber lektor på Københavns Universitet Karsten Fledelius ikke.

– DR må gøre opmærksom på, at fasten findes inden for kristendommen og ikke kun hører muslimer til, siger Karsten Fledelius.

Forundret over DR er også daglig leder i Kirkernes Integrationstjeneste, Hans Henrik Lund.

– En undersøgelse, vi har lavet, viser, at op mod 75 procent af alle nydanskere har en kristen baggrund, men det virker som om, man finder det vigtigere at nævne muslimske særtraditioner.

skovhoej@kristeligt-dagblad.dk