Bjørn Nørgaard laver Dronningens gravmæle

Regentparret skal begraves i Roskilde Domkirke, når de engang dør, og det bliver den kendte kunstner Bjørn Nørgaard, der står for mindesmærket

Kunstneren Bjørn Nørgaard kommer til at stå for gravmælet i Roskilde Domkirke over dronning Margrethe og prins Henrik. Mindesmærket er en dobbeltsarkofag, som kunstneren her viser en model af. --
Kunstneren Bjørn Nørgaard kommer til at stå for gravmælet i Roskilde Domkirke over dronning Margrethe og prins Henrik. Mindesmærket er en dobbeltsarkofag, som kunstneren her viser en model af. --. Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Kunstneren Bjørn Nørgaard kommer til at stå for gravmælet i Roskilde Domkirke over dronning Margrethe og prins Henrik.

Mindesmærket blev i går præsenteret i domkirken, hvor regentparret skal begraves, når de engang dør.

Regentparret har selv bedt Bjørn Nørgaard, der både er manden bag mange kontroversielle kunstværker, men også de historiske gobeliner på Christiansborg, om at stå for udformningen af gravmælet.

Roskilde Domsogns menighedsråd har netop afgjort, at regentparret skal stedes til hvile i det lille Sankt Birgittes Kapel i den nordlige side af kirken, når den tid kommer. Den ændring skal dog først godkendes af stiftsøvrigheden. Samtidig blev der sagt ja til den model, som Bjørn Nørgaard har lavet over det kommende gravmæle – en sirligt udsmykket dobbeltsarkofag.

Allerede torsdag aften fremlagde kunstneren sine tanker omkring et kommende gravmæle for menighedsrådet i Roskilde Domsogn, og det fik ifølge Dagbladet Ringsted menighedsrådet til at bryde ud i klapsalver.

Bjørn Nørgaard har taget udgangspunkt i tallet 7 i forbindelse med udformningen af værket. Selve værket i glas bliver båret af tre søjler af henholdsvis grønlandsk marmor, færøsk basalt og bornholmsk granit. Det symboliserer selvfølgelig, at regentparret er regenter for alle tre steder. Der bliver også plads til elefanthoveder i sølv – som symboliserer elefantordenen.

– Det vil være fantastisk, hvis det lykkes at gennemføre det, siger Bjørn Nørgaard.

Han har talt med Dronningen og Prinsen om projektet i efterhånden syv år, så det er bestemt ikke nogen pludselig indskydelse, der nu bliver arbejdet med.

Menighedsrådet hørte også først om planerne torsdag aften. Af diskretionshensyn i forhold til kongehuset havde rådets formand, Lis M. Frederiksen, som i øvrigt også er tidligere kommunikationschef i kongehuset, holdt kortene helt tæt på kroppen. Men der var i rådet enighed om at sige ja til de planer, som Bjørn Nørgaard fremlagde.

– Jeg synes, at Sankt Birgittes Kapel er en lille perle, der får ny glans, og hvor folk får mulighed for at gå ind og nyde det, siger hun til Dagbladet Roskilde.

schelde@kristeligt-dagblad.dk