Politikere åbner for vielser af homoseksuelle i britiske kirker

Registrerede partnerskaber skal ligestilles med ægteskaber, foreslår den britiske ligestillingsminister

Engelske politikere åbner op for vielser af homoseksuelle. Church of England er splittet. På billedet: Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams.
Engelske politikere åbner op for vielser af homoseksuelle. Church of England er splittet. På billedet: Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Briterne gør klar til at ligestille ægteskab mellem to af samme køn og gøre op med begrebet registreret partnerskab. Samtidig bliver det nu lovligt for to af samme køn at blive viet i kirker og andre religiøse institutioner. Det er en del af en kommende lovpakke fra ligestillingsminister Lynne Featherstone.

Forslaget bliver mødt med protester fra blandt andre statskirken Church of England.

"Rådet af biskopper har gjort det klart, at Church of England ikke bør tilbyde velsignelser til dem, der indgår registreret partnerskab. Det offentliggjorte forslag kan lede til inkonsistens med det borgerlige ægteskab og skabe forvirring med en lang række svære og utilsigtede konsekvenser for kirkerne og andre trosretninger," hedder det i en erklæring sendt til Kristeligt Dagblad.

Heri understreges det, at ændringer ikke bør ske uden grundig høring, som sikrer frihed for alle trosretninger.

Hidtil har det ikke været muligt at indgå registrerede partnerskaber i kirker og andre religiøse institutioner.

Katolikker og muslimer anerkender således kun parforhold mellem mand og kvinde, mens kvækerne, liberale jøder og den unitariske kirke fuldt og helt accepterer homoseksuelle parforhold.

Trods den officielle holdning fra Church of England er der intern splittelse. En af fortalerne for, at partnerskaber kan indgås i kirken, er tænketanken Ekklesia.

"Det vil være helt forkert at antyde, at nogen kirke eller noget trossamfund vil blive tvunget til at gennemføre ceremonier mellem to af samme køn mod deres vilje," siger meddirektør Symon Hill i en pressemeddelelse.

"Men det er yderst vigtigt, at vi får en revision af ægteskabslovgivningen som svar på alsidigheden i tro og parforhold i et mangefacetteret samfund. Det er nu tiden til en lovændring, som vil tillade folk at indgå et ægteskab eller partnerskab som en offentlig, fælles og – hvis det er vigtigt for dem – religiøs forpligtelse," fortsætter han.

Men det afviser pastor Thomas Rod fra den evangelikale gruppe Reform.

"Et af problemerne er, at vi flytter vores forståelse af, hvad et ægteskab er. Og der er nogle, der vil se et partnerskab som et ægteskab. Men Bibelen fortæller os, at ægteskabet er en forening af mand og kvinde, og ud af det kommer børn. Det er ikke muligt for to af samme køn," siger Thomas Rod til BBC.

Lovgivningen er endnu ikke på plads, så spørgsmålet, om Church of England er klar med et ritual, eller om kirken vil nægte at skrive et, er endnu uvist.

STORT TEMA: Vielse af homoseksuelle

Et lesbisk par kæmper om retten til at være mor overfor deres datter.
Et lesbisk par kæmper om retten til at være mor overfor deres datter.