Festdagene i Olav den Helliges by

Hvert år valfarter turister og pilgrimme fra hele verden til Nidaros Domkirke i Trondheim. Ankommer man under Olavsfestdagene, byder byen på oplevelser for hele familien

Nidarosdomen i Trondheim betragtes som Norges absolutte nationalhelligdom. Den er opført over flere århundreder, fra 1070 til cirka 1300, og hovedfacaden er rigt udsmykket med statuer af konger og biskopper. --
Nidarosdomen i Trondheim betragtes som Norges absolutte nationalhelligdom. Den er opført over flere århundreder, fra 1070 til cirka 1300, og hovedfacaden er rigt udsmykket med statuer af konger og biskopper. --. Foto: Eva Baré.

Her er både moderne cafeliv og ældgammel bydel. Og specielt om sommeren også fuld gang i både den moderne musik og i middelaldermusikken.

Trondheim, en af Norges ældste byer, er nemlig hver sommer vært for Olavsfestdagene, den årlige fejring af Olav den Hellige, som døde den 29. juli i 1030 under slaget ved Stiklestad.

Det fejrer nordmændene med et væld af koncerter, friluftsspil, gudstjenester, middelaldermarkeder og meget mere. Som turist er dette tidspunkt det absolut mest interessante, hvis man vil opleve en af Norges smukkeste byer.

Flot beliggende ved Nid- elvens munding blev Trondheim i 997 grundlagt af Olav Tryggvason, som også indførte kristendommen i Norge. Han blev i 1015 efterfulgt af Olav Haraldsson, som hårdt kæmpede for at holde landet samlet og give kristendommen endeligt fodfæste, men som døde i kamp ved Stiklestad i 1030.

Fortællinger om en række hændelser ved Olavs grav gjorde, at nordmændene i 1031 valgte at kåre kong Olav til helgen, og senere påbegyndte man opførelsen af den meget smukke Nidaros Domkirke over det sted, hvor Olav lå begravet.

Nidarosdomen i centrum af Trondheim er Nordens største katedral og middelalderbygning og den dag i dag et aktivt, levende Guds hus.

Siden middelalderen har den været et søgt pilgrimsmål, og hvert år søger stadig i tusindvis af både turister og pilgrimme mod katedralen, hvor de modtages til messer, der gennemføres på flere sprog, så alle nationaliteter kan være med.

Et tæt ved liggende pilgrimscenter, Pilgrimsgården, er skabt som samlingspunkt for de mange pilgrimme, og er man dansk og besøger Trondheim i denne sommer, kan man tillige blive modtaget med et "velkommen" på dansk.

Den danske pilgrimspræst Elisabeth Lidell har nemlig også i år sagt ja til at være pilgrimspræst i i Nidarosdomen og dér udstede Olavs-brevet til de danske rejsende.

I dag er Nidarosdomen Norges vigtigste kirke.

Den betragtes som landets absolutte nationalhelligdom, og tidligere blev også de norske konger kronet her. Den er opført over flere århundreder, fra 1070 til cirka 1300, og hovedfacaden er rigt udsmykket med statuer af konger og biskopper. Grundplanen er korsformet, og i korets ottekantede bygning stod i middelalderen Olav den Helliges relikvieskrin, som desværre forsvandt efter Reformationen.

Bag ved domkirken findes Erkebispegården, som i midten af 1100-tallet var et stort åndeligt og politisk centrum. I dag er stedet forvandlet til et stort museum, hvor den besøgende kan opleve vigtige dele af både Trondheims og Norges historie.

I nordfløjen, som er fra 1160, kan man blandt andet se den store sal, hvor ærkebiskoppen i sin tid modtog sine gæster, og hvor han også boede. Og i Rustkammeret kan man studere Norges forsvar fra de ældste tider og frem til 1945.

Siden 2006 har også rigs-regalierne haft en permanent plads her, og det er også i Erkebispegårdens store gård, at det store middelaldermarked, det historiske marked og mange af koncerterne under Olavsfestdagene udspiller sig.

I løbet af de 10 dages festligheder byder Trondheim turister og pilgrimme velkommen med flere hundrede arrangementer udført af både internationale, men også lokale artister, og i selve Nidarosdomen, men også i Erkebispegården bliver der holdt økumeniske gudstjenester og kammerkoncerter og opført store orkester- og korværker sideløbende med moderne pop- og rockkoncerter.

Børnene bliver heller ikke snydt, og for dem arrangeres børneteaterforestillinger, ridderturnering, skattejagter og workshops, og der er dage, hvor torvet fyldes af gøglere og ildslugere.

Men ud over arrangementerne i Nidarosdomen og Erkebispegården, de mange pilgrimsvandringer og andre arrangementer, som finder sted i perioden, har byen Trondheim meget andet at byde på.

Man kan besøge søhelten Tordenskjolds barndomshjem. I dag hedder stedet Ringve Museum og byder ud over en "Tordenskjolds Kro" og Norges fineste samling af musikinstrumenter også på en flot botanisk have.

Byens frilandsmuseum (Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum) er også en udflugt værd. Her er de gamle huse i sommerperioden befolket af ansatte i gamle dragter, og de både taler og opfører sig, som man gjorde det på den tid.

Fra havnen går hver dag færger til øen Munkholm, hvor et tidligere benediktinerkloster i 1658 blev ombygget til fæstning og statsfængsel. Her sad blandt andet den danske kansler og greve Peder Griffenfeld fængslet fra 1680 til 1698.

En udflugt til Stiklestad er en oplagt mulighed, hvis man besøger byen under Olavsfestdagene. Det var her Olav den Hellige fandt sit endeligt i 1030, og stedet fylder meget i norsk historie.

I dag huser stedet Stiklestad Kulturcenter, og her opføres hvert år i forbindelse med Olavsfestdagene det store friluftsspil "Spillet om Hellig Olav" med 300 medvirkende.

rejser@kristeligt-dagblad.dk

Trondheim er en af Norges ældste byer. Klik på billedet og se Nidarosdomen. -
Trondheim er en af Norges ældste byer. Klik på billedet og se Nidarosdomen. - Foto: Eva Baré.