Massiv kritik af katolsk biskop

Den katolske biskop i Danmark sætter kirkens troværdighed over styr ved ikke at ville undersøge gamle sager om sexmisbrug

Biskop for landets cirka 35.000 katolikker, Czeslaw Kozon, som her ses i den katolske domkirke i København, udsættes nu for massiv kritik fra eksperter i jura og børns rettigheder for udtalelser i Kristeligt Dagblad om kirkens måde at håndtere fire-fem sager om sexmisbrug i kirken på.
Biskop for landets cirka 35.000 katolikker, Czeslaw Kozon, som her ses i den katolske domkirke i København, udsættes nu for massiv kritik fra eksperter i jura og børns rettigheder for udtalelser i Kristeligt Dagblad om kirkens måde at håndtere fire-fem sager om sexmisbrug i kirken på. Foto: Keld Navntoft.

Den katolske kirkes troværdighed i Danmark er i færd med at lide et kolossalt knæk, og skylden ligger hos kirkens overhoved, biskop Czeslaw Kozon.

Sådan lyder kritikken fra en række forskere i jura, teologi og børns rettigheder samt fra kirkens eget bagland, efter at den katolske biskop i Danmark forleden sagde, at kirken hverken er forpligtet til at undersøge gamle sager om sexmisbrug af børn eller anmelde eventuelle nye sager til politiet. Czeslaw Kozon kender selv til fire-fem tilfælde tilbage i 1980'erne eller tidligere af overgreb på børn og unge i den katolske kirke i Danmark, som aldrig er blevet meldt til myndighederne.

LÆS OGSÅ:
Dansk biskop: Også misbrug i den katolske kirke i Danmark

Dermed er biskoppen på kant med loven, mener professor og dr.jur. ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet, Kirsten Ketscher.

– En stor institution som den katolske kirke er på alle måder juridisk ansvarlig for, at sager om overgreb bliver undersøgt og stoppet. Det gør man ikke ved at sige, at man hverken vil undersøge tidligere overgreb eller melde nye overgreb til politiet, siger hun og tilføjer, at biskoppen muligvis overtræder loven.

LÆS OGSÅ: Biskoppen holder hånden over overgreb

– Hvis han ved, at børn er blevet misbrugt og samtidig giver udtryk for, at det må ofrene selv klare, kan det i yderste konsekvens dreje sig om en form for undladelsesforbrydelse i relation til straffeloven. Hans begrundelse med, at de pågældende præster er døde eller taget ud af tjeneste, er ligegyldig. Sagerne er jo ikke politimæssigt efterforsket, siger Kirsten Ketscher.

Biskoppens afvisning af at melde sager til politiet kan virke som en beskyttelse af overgrebsmænd, vurderer Caroline Adolphsen, ph.d.-stipendiat ved juridisk institut, Aarhus Universitet, med speciale i mindreåriges rettigheder.

– Det er dybt problematisk at sige sådan noget. Selvom man kan argumentere for, at han ikke har strafferetlig pligt til at gå til politiet, har hans udsagn en problematisk signalværdi. Det signal, han sender til både ofre og potentielle krænkere, er, at det her er noget, vi løser internt i kirken – det blander vi ikke myndighederne ind i, siger hun.

Ifølge studieleder og lektor i teologi ved Aarhus Universitet, Peter Lodberg, vil det få fatale konsekvenser for kirken ikke at kulegrave de fire-fem sager om misbrug:

– Hvis kirken ingenting gør, vil sagerne være som en snebold, der ruller og bliver så stor, at den vil ødelægge den katolske kirkes opbakning og troværdighed i Danmark. Disse sager har så alvorlig karakter, at dem skal man bare til bunds i, siger han.

Ifølge Per Schultz Jørgensen, medlem af Børnerådet og professor og dr.phil. i psykologi med speciale i børn og unge, skal biskoppen og den katolske kirke ikke som lægmænd afgøre, om en sag skal anmeldes eller ej.

– Hvis sagen skønnes at falde ind under lovgivningen som en ulovlig handling mod børn og unge, skal myndighederne afgøre, hvad der bør gøres. Alt andet kan kun opfattes som at løbe fra sit ansvar, siger han.

Kritikken af biskoppen kommer også fra kirkens egne rækker.

I et indlæg i Kristeligt Dagblad i dag kritiserer katolik Hans Riese katolske ledere, herunder den danske biskop, for den "totale mangel på vilje og evne til selvransagelse" i forbindelse med pædofilisager.

– Jeg ved ikke, hvem det er, der rådgiver biskop Kozon, men det synes som om, biskoppen er totalt uvidende om, hvad der rører sig blandt lægfolket, skriver han.

Biskop Czeslaw Kozon afviser stadig at undersøge tidligere sager om sexmisbrug, og han mener, at kritikken af ikke at ville anmelde sager til politiet er uberettiget.

– Der er ikke tale om en principholdning, selvom jeg har fået en jurists udsagn for, at der ikke er anmeldelsespligt. Jeg vil gerne modificere mit udsagn og sige, at hvis en seriøs og uvildig rådgivning siger noget andet end det, jeg tidligere har sagt, så vil jeg lytte til det. Men jeg ønsker ikke at tage stilling til fremtidige situationer, før de foreligger. Det eneste, jeg nu kan sige, er, at jeg vil rådføre mig med vores fagetiske råd for hverken at overreagere eller undlade at reagere, hvis en ny sag foreligger.

LÆS OGSÅ: Børneeksperter kræver sexmisbrug undersøgt