Kristen milits skræmmer i USA

Den militante højrefløjs vækst er i fokus i USA efter afsløringen af en kristen milits' "krigsplaner" mod regeringen

Disse billeder viser otte medlemmer fra den kristne milits Hutaree. -
Disse billeder viser otte medlemmer fra den kristne milits Hutaree. - . Foto: HO Denmark.

Truslen fra ekstremistiske højrefløjsgrupper er kommet i fokus i USA efter denne uges anholdelse af otte medlemmer af en kristen milits, der fra deres base i en afsondret del af det amerikanske midtvesten planlagde at "føre krig" mod regeringen. Anholdelserne kaster lys på den kraftige vækst i antallet af regeringsfjendtlige "patriotgrupper", som har fundet sted i USA siden valget af præsident Barack Obama for knap halvandet år siden.

De otte medlemmer af gruppen Hutaree, der beskriver sig selv som "kristne krigere", blev anholdt af forbundspolitiet FBI efter en serie ransagninger i Michigan, Ohio og Illinois. De er sigtet for at have lagt planer om senere i denne måned at dræbe en politiofficer og derpå nedslagte endnu flere ved at angribe den efterfølgende begravelsesprocession med vejsidebomber. Dette skulle ifølge anklageskriftet "tjene som en katalysator for et mere omfattende oprør mod regeringen".

Ifølge myndighederne er anholdelserne en påmindelse om truslen fra den slags "hjemmedyrkede" militante højrefløjsekstremisme, som har været en del af den amerikanske politiske kultur i århundreder. Den mest voldsomme episode i nyere tid fandt sted i 1995, da et bombeangreb mod en regeringsbygning i Oklahoma City kostede 168 mennesker livet.

Og truslen er voksende. Ifølge en nylig rapport fra gruppen The Southern Poverty Law Center, SPLC, der overvåger hadforbrydelser, findes der i dag 512 regeringsfjendtlige "patriotgrupper" – heriblandt 127 væbnede militser – i USA, hvilket er en stigning på 244 procent siden 2008. Udviklingen næres ifølge SPLC af et sammenfald af faktorer, heriblandt valget af den første afroamerikanske præsident, den økonomiske krise samt vrede over øget ikke-hvid indvandring til USA.

– Vi ser alle mulige slags ekstremistiske højreorienterede grupper vokse meget hurtigt, siger Mark Potok, der er direktør i SPLC, til avisen New York Times.

Også USA's antiterrorministerium, Department of Homeland Security, har advaret om muligheden for et nyt udbrud af højrefløjsvold. I en rapport udgivet for et år siden konstaterer ministeriet, at "det nuværende sociale klima" i USA har paralleller til 1990'erne, hvor ekstremistiske grupper "udnyttede sociale og politiske emner" til at vinde indflydelse og rekruttere nye medlemmer.

Ifølge anklageskriftet anser Hutaree forbundsregeringen som en fjende, der arbejder på vegne af Antikrist, og medlemmerne betragter angiveligt politifolk som regeringens "fodsoldater". Gruppens hjemmeside viser klip af uniformklædte og tungt bevæbnede mænd og kvinder på krigsøvelser i et skovområde. Af siden fremgår det, at Hutaree er drevet af apokalyptiske religiøse scenarier, og gruppen beskriver sig selv som værende i færd med at "forberede sig på de sidste kampe for at holde Jesu vidnesbyrd i live". Det samlede antal af Hutaree-medlemmer er uklart. Et fotografi viser 17 mænd og kvinder i camouflageudstyr, mens gruppens side på netværkstjenesten MySpace har 350 medlemmer.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk