Kritik af bispeforslag om at sløjfe kirkebryllup

Et forslag fra biskopperne om at rykke ægteskabet ud af folkekirken møder nu skarp kritik fra en række kirkefolk. Også de homoseksuelle er imod forslaget

Kirken skaber et nyt problem, hvis den forsøger at løse striden om homoseksuelle vielser ved helt at fjerne vielser fra kirken, advarer flere.
Kirken skaber et nyt problem, hvis den forsøger at løse striden om homoseksuelle vielser ved helt at fjerne vielser fra kirken, advarer flere.

Det er en rigtigt dårlig idé at ændre på den mangeårig tradition for, at par kan indgå ægteskab i kirken. Hvis man sløjfer kirkebrylluppet, vil det ligefrem skære et bånd mellem folk og kirke over. Det mener en række kirkefolk, som Kristeligt Dagblad har talt med, efter at flere biskopper i sidste uge foreslog at flytte ægteskabet for heteroseksuelle ud af kirken og hen på rådhuset.

Biskoppernes forslag indgår som en af flere mulige løsninger på, hvordan folkekirken takler spørgsmålet om homoseksuelle vielser, som et udvalg nedsat af kirkeministeren skal hastebehandle indtil den 15. september i år.

– Det er meget vigtigt for forbindelsen mellem folk og kirke, at man ikke piller ved muligheden for at indgå ægteskabet i kirken. Der er en meget dyb folkelig forankring og en forventning fra brudepar om, at man kan aflægge den juridiske del af ægteskabsløftet foran Guds alter. Vi skærer simpelthen et af båndene mellem kirke og folk over, hvis vi tager ægteskabet ud af kirken, siger Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen.

Selvom Henning K. Thomsen, rektor for Pastoralseminariet i Aarhus, tror, det ender med, at biskoppernes forslag om at sløjfe kirkebrylluppet bliver løsningen, så er han uenig med dem.

– Man skal holde fast i, at vi kan indgå ægteskab i kirken. Det har altid været sådan, at det har en forpligtigelse, det der foregår i kirken – også for samfundet. At rykke ægteskabet ud er et brud med den tradition og en udvanding af traditionen, siger Henning K. Thomsen, der mener, at homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab i kirken.

Han frygter, at vi får en folkekirke, som ingen rigtig bruger, og dermed er han enig med tidligere Roskilde-biskop Jan Lindhardt, der også kritiserer biskoppernes forslag og ligeledes mener, at løsningen er, at homoseksuelle kan indgå ægteskab i kirken.

– Kirken skal holde fast i de vigtige kontaktpunkter, vi har til befolkningen – det næste, man vil rykke ud, kunne blive begravelse. Hvis ikke vi har dåben, konfirmationen, brylluppet og begravelsen, bliver kirken et meget lille mystisk sted, hvor en hel masse mennesker ikke har anledning til at komme, advarer han.

Og de homoseksuelles mål er da heller ikke at rykke ægteskabet ud af folkekirken, lyder det fra George Hinge, kirkepolitisk talsmand for Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner:

– Det er synd, hvis diskussionen om homoseksuelle vil medføre færre rettigheder til størstedelen af befolkningen. Vi arbejder ikke for færre rettigheder, men for flere rettigheder til homoseksuelle og til kirken, siger han.

Fyn-biskop Kresten Drejergaard tror ikke på, at båndet mellem kirke og folk bliver skåret over. Også biskopperne Kjeld Holm, Søren Lodberg Hvas, Steen Skovsgaard og Niels Henrik Arendt taler positivt om forslaget, mens flere af de fem resterende biskopper mener, at ægteskabets exit fra kirken er et ærgerligt, men nødvendigt kompromis.

Sidste år var der knap 12.180 vielser i folkekirken og 18.630 borgerlige vielser. 390 indgik et registreret partnerskab på rådhuset.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

Kirke&tro side 7