Sex og sundhed splitter stadig EU

Udviklingsminister Søren Pind (V) er bekymret over, at konflikten om EU's holdning til reproduktiv sundhed i bistandspolitikken fortsat er lige stærk

A European Union flag
A European Union flag . Foto: ORESTIS PANAGIOTOU Denmark.

Amnesty International kritiserer EU-landene for ikke at give kvinders rettigheder en ordentlig plads i et nyt EU-udspil om global sundhed og for dermed at svigte de flere end 500.000 kvinder, der hvert år dør i barselssengen.

Og det er da heller ikke et tilfredsstillende dokument set fra den danske regerings synspunkt, der tidligere på ugen blev vedtaget blandt EU-ministrene, indrømmer udviklingsminister Søren Pind (V), da han møder Kristeligt Dagblad i Bruxelles.

– Vi ville gerne have haft en stærkere tekst, end vi fik, siger ministeren, men understreger, at man alligevel har valgt at bakke op og ikke ligesom de ellers ret så ligesindede svenskere kæmpe til det sidste for en skærpelse af dokumentet.

– Det skal betyde noget, når man står udenfor. Der skal der være tale om deciderede tilbageskridt og nogle rettigheder, der bliver krænket. Men i den her tekst er der snarere tale om et standstill, siger Pind, der dog vil "udtrykke sin bekymring" over for ministerkollegerne over, at EU ikke påtager sig en lederrolle på området.

Kvinders ret til seksuel og reproduktiv sundhed og ikke mindste det følsomme spørgsmål om adgang til abort er stadig en omstridt affære i EU-sammenhæng, når det kommer til udviklingspolitikken. Et klassisk slagsmål, hvor Danmark og Sverige og nogle få andre lande står yderst på den ene fløj, mens stærkt katolske lande som Malta, Polen og Irland står på den anden.

Derfor har forhandlingerne om noget umiddelbart harmløst som EU's rolle i global sundhed været lange og komplicerede. Og rent politisk er det endt med et dokument, der bedst kan beskrives som et hop på stedet, hvor man undgår at tage slagsmålet om, hvad EU's holdning er, ved at vise tilbage til allerede vedtagne internationale dokumenter.

Ministeren kalder det "imponerende", at det kan lykkes for en lille håndfuld katolske lande at "fastfryse" EU's holdning på området. Men han anerkender også, at det på nuværende tidspunkt ikke er politisk muligt at fremme et dansk synspunkt om kvindens frie valg.

– Ingen er i tvivl om, hvad Polen, Irland og Malta mener om de her ting. Og det har vi altid vidst. Det, der er vores opgave i Danmark, er at være modbalancen og sikre, at der ikke sker deciderede tilbageskridt i den sammenhæng, og så i øvrigt tage den lange seje kamp for forståelse for, at kvinden som et samvittighedsvalg skal have lov til at bestemme over sin egen krop, siger Søren Pind.

Han pointerer, at det er de politiske vinde rundt omkring i verden, man for alvor skal tage bestik af. Og hvor amerikanerne under præsident Barack Obama er slået ind på en ny kurs efter Bush-tidens meget restriktive politik over for bistand til reproduktiv sundhed generelt, har canadierne nu lige foretaget en kovending og vedtaget, at der ikke må gives støtte til abort i Den Tredje Verden.

– Med den amerikanske debat, den canadiske debat og debatten i nogle af de katolske lande og i Afrika ikke mindst, så er det jo klart, at her er en udfordring. Og her spiller det danske arbejde selvfølgelig en rolle, fordi vi kæmper med næb og klør for, at kvindens ret til egen krop bliver så stærkt repræsenteret som overhovedet muligt. Men det er jo ikke, fordi det er nogen nem opgave, siger Søren Pind.

albrechtsen@kristeligt-dagblad.dk