Minister stopper jagt på syge

Beskæftigelsesministeren advarer alle kommuner mod at sende svært syge i aktiviering. De Radikale frygter, at kommunerne spekulerer i øget refusion fra staten

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg under afslutningsdebatten på Christiansborg onsdag formiddag d.11. juni 2008.
Venstres politiske ordfører Inger Støjberg under afslutningsdebatten på Christiansborg onsdag formiddag d.11. juni 2008. Foto: Rune Evensen.

Det var et hårdt slag for Susanne Thagaard i Svendborg, da kommunen sidst i marts beordrede hende i aktivering. Hun var da midt i en kemoterapi mod kræft for anden gang, men kommunen stod i første omgang fast: Hun skulle aktiveres 10 timer om ugen i 10 uger.

Det gjorde hendes mand, Michael Thagaard, vred.

Han kontaktede sagsbehandleren, men der var ingen kære mor: Susanne ville blive trukket i sygedagpenge, hvis hun ikke mødte op til aktiveringen.

–Så skrev jeg et brev på to sider til beskæftigelsesordførerne i Folketinget, og så gik det stærkt, siger Michael Thagaard.

–Efter to timer blev jeg ringet op af Lone Dybkjær (fra De Radikale, red.), senere ringede Svendborgs borgmester og undskyldte behandlingen af os, og det endte med, at vi slap ud af kattepinen, fortæller han.

Sagen har netop fået beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at indskærpe over for alle kommuner, at svært syge ikke skal tvinges i aktivering.

LÆS OGSÅ: Den svære aktivering af syge

Hun har derfor bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen sende et brev til kommunerne, hvor de slår fast, at "alvorligt syge personer skal behandles med respekt og anstændighed og have al den hjælp, de har krav på og brug for".

Siden Kristeligt Dagblad for et år siden skrev om det problematiske i at aktivere kræftpatienter, er der indført en såkaldt "standby-ordning".

Den indebærer, at de kommunale jobcentre kan følge op på alvorligt syge uden at tage kontakt direkte til den syge selv. Det kræver, at der er god og systematisk kontakt mellem praktiserende læger, sygehuse og kommunerne.

Ifølge den radikale beskæftigelsesordfører, Morten Østergaard, blev denne pligt til at rådføre sig med læge eller hospital netop indført sidste år for at undgå, at kræftsyge eller andre svært syge blev kaldt til aktivering fra sygesengen.

–Men det ser desværre ikke ud til, at "nødbremsen" er kommunikeret særlig godt ud i kommunerne.

Det er enten, fordi de ikke har forstået reglerne, eller også skyldes det, at de er interesseret i at få den højere statslige refusion, som følger med aktiveringen af syge, siger Morten Østergaard.

Kommunerne får 65 procent af udgifterne til sygedagpenge refunderet af staten, hvis de aktiverer langtidssyge – og kun 35 procent uden aktivering.

–Det er mit indtryk, at dette incitament har ført til en meget rigid tolkning af reglerne i kommunerne, og at man derfor ikke har gjort meget for at fortælle, at lægens vurdering skal inddrages, siger Morten Østergaard.

Kræftens Bekæmpelse har i et halvt år forsøgt at advare beskæftigelsesministeriet om risikoen for, at kommunerne ikke brugte "standby-ordningen" godt nok, men der skete først noget, da den konkrete sag kom på bordet.

Svendborgs socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, beklager, at familien Thagaard fik den barske behandling i hans kommune. På spørgsmålet om, hvorvidt det er spekulation i et højere statsligt tilskud, der får kommuner som hans til at presse syge hurtigt i aktivering, svarer han:

–Jeg synes det egentlig ikke, men jeg sidder ikke selv helt tæt på arbejdsmarkedsområdet, så jeg ved det ikke præcist.

Curt Sørensen mener dog, at det principielt er problematisk, at regeringen har "gjort al socialpolitik til abejdsmarkedspolitik".

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk