Politikere: Forbud mod kirkegang bør undersøges

Justitsministeren skal redegøre for, om det var ulovligt at fratage far retten til at se sin datter, fordi han tog hende med i kirke

Foto fra Århus Valgmenighed. -
Foto fra Århus Valgmenighed. -. Foto: Niels Åge SKovbo/Fokus.

Kommunale myndigheder skal ikke optræde som religiøse smagsdommere, der bestemmer, hvordan forældre skal leve deres liv. Sådan lyder kritikken fra et flertal på Christiansborg, efter at Kristeligt Dagblad i lørdags skrev, at Statsforvaltningen Syddanmark har nægtet en fraskilt far samvær med sin datter, fordi han tager hende med i en pinsekirke.

LÆS OGSÅ: Kirkegang koster samvær med datter

Partierne slutter sig dermed til den kritik af afgørelsen, som også blev rejst af Institut for Menneskerettigheder og Danske Kirkers Råd. Retsordføreren for SF, Karina Lorentzen, har nu bedt justitsminister Lars Barfoed (K) redegøre for, om Statsforvaltningens afgørelse er lovlig.

– Det er diskrimination på baggrund af religiøse overbevisninger, og spørgsmålet er, om afgørelsen ikke også er ulovlig. Også selvom det ifølge bemærkningerne er muligt at træffe den slags afgørelser. Jeg vil æde min gamle hat på, at den afgørelse ikke var truffet, hvis det handlede om folkekirken, siger Karina Lorentzen og vurderer, at den type afgørelser fremover kan ramme mange familier.

– Vi vil komme ud i rigtig mange situationer, hvor forældre bliver stillet ringere, fordi de dyrker deres religion. Børnene stilles også ringere, fordi de kommer til at mangle en forælder, siger Karina Lorentzen.

Samme bekymring lyder fra familieordfører René Christensen (DF), der ligesom de øvrige ordførere kræver en redegørelse fra justitsministeren.

– Det er en meget problematisk afgørelse. Hvis den danner præcedens, kan jeg se mange sager, hvor religiøse hensyn kan blive brugt mod den ene ægtefælle, og hvor forældre nægtes samvær med deres børn. Selvfølgelig skal børn ikke tages med til hvad som helst, men jeg betragter ikke Pinsekirken som nogen sekt, siger han.

Venstres familie- og socialordfører, Ellen Trane Nørby, kalder Statsforvaltningens afgørelse for "tvivlsom".

– Vi har menigheder her i landet, som efter manges opfattelse har sektlignende karakter, men med et anerkendt trossamfund som Pinsekirken er det en helt anden sag. Hvis der ikke ligger andet til grund for afgørelsen, er det godt nok et tyndt grundlag, siger hun og bakkes op af social- og familieretsordfører Vivi Kier (K).

– Vi skal kigge på barnets tarv, og det er ikke misrøgt at tage barnet med i den kirke, som den ene forælder nu engang kommer i, siger hun.

De Radikales retsordfører, Lone Dybkjær, mener ikke," at konflikter om samvær skal hindre forældre i at tage børn med i kirke".

– Og jeg synes for så vidt ikke, man skal bruge religion som begrundelse for sådan en afgørelse. Derfor bør faderen anke sagen, siger hun.

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, mener godt, at forældres religiøse liv kan være en begrundelse for at ophæve samvær med deres børn.

– Men et barn har brug for kontakt til begge sine forældre, og man skal gøre alt, hvad man kan, for at lade barnet have samvær med begge forældre – uanset om de er muslimer eller fra pinsemissionen, siger hun.

Justitsminister Lars Barfoed afviser over for Kristeligt Dagblad at kommentere sagen, med henvisning til at han først vil svare partierne.

johansen@kristeligt-dagblad.dk

Galten Kirke holder børnegudstjeneste for førbørnehavebørn
Galten Kirke holder børnegudstjeneste for førbørnehavebørn Foto: Axel Schütt