Muslimsk Miss USA skaber debat

For første gang er en muslim blevet kåret til USA's smukkeste kvinde. Trods kritik er mange amerikanske muslimer begejstrede for sejren

24-årige Rima Fakih skrev historie, da hun som den første muslim vandt titlen som Miss USA.
24-årige Rima Fakih skrev historie, da hun som den første muslim vandt titlen som Miss USA. Foto: DARREN DECKER Denmark.

Mens man i Europa heftigt diskuterer burkaer og tørklæder, har en bikini-klædt 24-årig amerikansk kvindelig muslim skabt overskrifter i USA.

Rima Fakih vandt forleden titlen som Miss USA, hvilket aldrig tidligere er sket for en muslimsk kvinde. Og selv om hun fra enkelte dele af det muslimske miljø er blevet kritiseret for overhovedet at deltage i skønhedskonkurrencen, har adskillige andre lykønsket hende for sejren i den store konkurrence, hvor hun blandt andet poserede i en guld-bikini og en hvid kjole uden stropper.

"Blandt muslimer anerkendes det, at dette ikke er den traditionelle islamiske måde at klæde sig på for en kvinde. Men på sin egen underlige måde er det samtidig udtryk for fremskridt", siger Shahed Amanullah, der er redaktør for det muslimske internet-medie altmuslim.com, ifølge det kirkelige nyhedsmedie Ecumenical News International.

Af mange muslimer er Rima Fakih netop blevet hyldet som et eksempel på muslimsk-amerikansk integration og som et opgør med den stereotype opfattelse af den tildækkede og undertrykte muslimske kvinde.

For Rima Fakih, hvis familie stammer fra Libanon, har sejren også ført til en stor fanskare, som også inkluderer muslimer, der selv går med tørklæde.

"Kroningen af Rima Fakih som Miss USA demonstrerer diversiteten blandt muslimer, ikke kun i forhold til deres etniske baggrund, men også diversiteten i holdninger og religiøsitet", siger Tayyibah Taylor, der er redaktør for det muslimske kvindemagasin Aziza.

Kiran Ansari, der er kommunikationschef for Chicagos muslimske råd, repræsenterer dog en mere kritisk holdning til Rima Fakihs sejr.

"Hendes vej til berømmelse er ikke i overensstemmelse med islam. En muslimsk kvinde kan være smuk, men at gå rundt foran millioner af tv-seere, iklædt en badedragt, er ikke i tråd med islamiske værdier", lyder det fra Kiran Ansari, der samtidig betegner skønhedskonkurrencer som en degradering af kvinder.

Rima Fakihs sejr har ført til debat blandt amerikanske muslimer.
Rima Fakihs sejr har ført til debat blandt amerikanske muslimer. Foto: GREG HARBAUGH HO Denmark
Rima Fakih, der repræsenterede staten Michigan ved Miss USA-konkurrencen, bliver af nogle muslimer betragtet som et eksempel på god integration, mens andre kritiserer hende for manglende islamiske værdier.
Rima Fakih, der repræsenterede staten Michigan ved Miss USA-konkurrencen, bliver af nogle muslimer betragtet som et eksempel på god integration, mens andre kritiserer hende for manglende islamiske værdier. Foto: GREG HARBAUGH HO Denmark
Kan en god muslim optræde i en guld-badedragt? Nej, mener troende muslimer, mens andre roser Rima Fakih for at nuancere billedet af muslimske kvinder.
Kan en god muslim optræde i en guld-badedragt? Nej, mener troende muslimer, mens andre roser Rima Fakih for at nuancere billedet af muslimske kvinder. Foto: PATRICK PRATHER HO Denmark
Rima Fakihs forældre stammer fra Libanon. På billedet ses den unge Rima Fakih på besøg hos familien i Libanon i 1996.
Rima Fakihs forældre stammer fra Libanon. På billedet ses den unge Rima Fakih på besøg hos familien i Libanon i 1996. Foto: - Denmark