Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Karsten Nissen efterlyser debat om teologi til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karsten Nissen efterlyser debat om teologi

Biskop Karsten Nissen, Viborg Stift. - foto: Peter Kristensen

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Karsten Nissen efterlyser mere debat om lukningen af det teologiske fakultet i Århus som en selvstændig enhed på universitetet

Hvis det teologiske fakultet på Aarhus Universitet som planlagt lægges sammen med en række andre institutter for at fremme tværfaglighed, hvad sker der så med fødekæden af præster til den danske folkekirke?

Det spørgsmål stiller biskop i Viborg Stift – og medlem af fakultetets eksterne råd – Karsten Nissen blandt andet i dagens kronik i Kristeligt Dagblad.

"Vi har en ideel situation nu, hvor cand.theol.?er efter en videreuddannelse på Pastoralseminariet kan gå direkte ind i en præsteansættelse i den danske folkekirke. Og jeg stiller så det spørgsmål, om den situation kan fortsætte, hvis fakultetet lægges sammen i et stort tværfagligt fakultet," siger biskoppen.

Han tilføjer, at folkekirken og biskopperne må vurdere, hvad omlægningen betyder for ansættelsesloven. Den siger, at præst i den danske folkekirke kan man kun blive med en kandidatgrad fra et af de teologiske fakulteter.

Annonce
Dr.theol. Svend Andersen deler bekymringen. Han sidder i det teologiske fakultets akademiske råd, som har udfærdiget sit eget forslag. Det går ud på, at teologi beholder religionsvidenskab og arabisk-studierne og så lægges sammen med for eksempel de klassiske sprogfag. Rådet holder møde igen i morgen.

"Men jeg mener, at teologi har en særstatus i forhold til alle andre fag. Dels i forhold til ansættelsesloven, dels i forhold til Grundloven, hvor det hedder at folkekirken understøttes af staten."

Kirkeretsekspert Jørgen Stenbæk mener ikke, at man umiddelbart kan oversætte Grundloven på den måde, da fortolkningen af netop den paragraf siger, at støtten både kan være moralsk og økonomisk.

"Men der kan blive et problem med ansættelsesloven. Det kan måske klares via studieordninger, hvor der kræves, at en kandidat har haft alle de klassiske teologiske fag for at opnå ansættelse i folkekirken," siger han.

Fakultetsleder Ingolf Henoch Pedersen på Menighedsfakultetet, der er et af den kirkelige højrefløjs uddannelsessteder, så derimod gerne, at markedet blev givet mere frit. I dag kan Menighedsfakultetet kun tilbyde en bachelor i teologi, mens kandidatgraden skal erhverves på universitetet.

"På et tidspunkt skal der ske en fornyelse af teologiuddannelsen. Grundstammen skal stadig være de klassiske fag, men der skal også gøres plads til fornyelse i form af for eksempel uddannelse i ledelse og kommunikation," siger han.

Ingolf Henoch Pedersen så gerne, at overbygningen blev givet fri, så en kandidat kunne tage overbygningen udenlands.

"En bredere uddannelse vil også give menighedsrådene et større udbud af forskellige kvalifikationer,"mener han.

Karsten Nissen har skrevet fire spørgsmål i kronikken til det teologiske fakultets ledelse. Dem håber han at have svar på inden universitetets bestyrelse mødes om sammenlægningerne den 17. juni.

Det var i går ikke muligt at træffe hverken dekan for det teologiske faktultet i Århus, Carsten Riis eller prodekan Troels Nørager.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Karsten Nissen efterlyser debat om teologi

Lars Vangslev, publiceret d.26/05 13:22 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi
Sandheden er den, at beslutningen om nedlæggelse af det teologiske fakultet i Århus allerede er blevet truffet. Karsten Nissens protester er at ligne med en mand, som er kommet for sent til sit tog og nu står på perronen og råber efter det, mens det forsvinder i horisonten. Nissens protester er ynkelige. De skulle være kommet for lang tid siden, men manden havde tilsyneladende ikke modet til at gøre indsigelser rettidigt.

Toget er kørt for teologi i Århus.

Da menighedsrådene i det jydske foretrækker jydske kandidater fra det snart tidligere fakultet i Århus, er det klart, at Folkekirken i Jylland står overfor et massivt rekrutteringsproblem. Fremtidsscenariet er dette, at Folkekirken i Jylland må tage til takke med cand. mag. er i religionsvidenskab med en bifagseksamen i kristendomkundskab, hvilket naturligvis betyder en væsentlig reduktion af præsternes teologiske niveau.

Tilbage står Folkekirken på Sjælland som den store vinder. Den vil have dygtige teologer i massevis fra Det Teologiske Fakultet i København at vælge sine præster fra. Opgaven for os, som er aktive i Folkekirken på Sjælland, er at sikre, at det teologiske niveau i København ikke bliver trukket med ned i dybet af det, der sker i Århus; vi må insistere på, at vores præster stadig er teologer, og at de befinder sig på et højt teologisk niveau; der skal slås ring om fakultet i København mod de glatte politikere og embedsmænd, som vil kunne misbruge situationen til i besparelsernes navn at tvinge fakultetet i København ind på den samme vej, som fører ned i afgrunden, som Århus af egen fri vilje har valgt.

Så kan vi sidde i kirken og høre på vores præst og tænke på det mørke Jylland og glæde sig over, at præster i Helsingør og Roskilde stifter stadig er dygtige teologer, som sætter en ære i at mestre deres fag.
Link

Re: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi

Simon Emil Koefoed, publiceret d.26/05 19:35 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi
Ja – Karsten Nissen er nok for sent ude, men det har generelt været svært, at være en del af denne debat. Hele diskussionen er i en stor del af tiden, desværre, blevet diskuteret i hemmelighed, og da vi studerende fik kendskab til sagen, via overskriften "Teologisk fakultet på vej til lukning" i KD, gik vi straks i gang med at diskutere sagen. Vi erkendte meget hurtigt, at beslutningen om lukningen af fakultetet allerede var besluttet, og at d. 17. juni derfor kun er en proformadato. Derfor satte vi ind hvor vi følte der stadig var noget at gøre – nemlig ved at påvirke fremtidens struktur på fakultetet, og stå vagt om de elementer ved teologien, som absolut ikke må glemmes, på et nyt teologisk fakultet/institut/center (hvad end det bliver).
For de teologistuderendes vedkommende satte repræsentanter fra råd og nævn sig sammen, diskuterede sagen og endte med at skrive et debatindlæg. Vi sendte det til de organer (rektorat, dekanat, studenterråd osv.), der kunne have godt af at kende og få brug for de studerendes holdning til sagen. Vi prøvede også at få det bragt i KD, men uden held. Indlægget kan læses på Teolrådets (de teologistuderendes fagråd) hjemmeside: http://www.teo.au.dk/teolraadet

Simon Emil Koefoed
Stud.theol. (AU), Medlem af Teolrådet
Link

Re: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi

bjarnebinee, publiceret d.26/05 22:16 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi
At nedlægge de teologiske fakulteter er vel et naturligt skridt i den afvikling af folkekirken, der finder sted for tiden. En afvikling der i høj grad skyldes folkekirken selv.

Hvorfor skal en præst være teolog, når han/hun ikke engang behøver at være kristen? jfr. biskop kjeld Holm og domprovst Anders Gadegaard "der findes andre veje til gud end Jesus" Et synspunkt der iflg. Kristeligt Dagblad deles af et stort antal sognepræster.

Hvor var biskop Karsten Nissen iøvrigt under den debat? Enig i stynspunktet? Bortrejst? Eller bare uden lyst til at modsige en kollega?

Man skal jo nødig ødelægge den gode stemning ved biskoppernes sammenkomster. Man kunne jo let få maden galt i halsen.
Link

Re: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi

Dust, publiceret d.27/05 07:14 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Karsten Nissen efterlyser debat om teologi
Jeg er en af dem, der ville græde tørre tårer over at måtte vinke farvel til teologien, der ikke hører hjemme på et moderne universitet. Men jeg kan ærligt talt ikke se, at omorganiseringen af AU påvirker udbuddet af eksisterende uddannelser på nogen måde.

Det går vist mest ud over teologernes selvforståelse som noget ganske særligt.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​