Svensk kongebryllup udløser debat om islam

Ifølge svensk grundlov skal kongen, kronprisesse Victoria og hendes kommende mand fordømme islam

Ifølge svensk grundlov skal kongen, kronprisesse Victoria og hendes kommende mand fordømme islam. -
Ifølge svensk grundlov skal kongen, kronprisesse Victoria og hendes kommende mand fordømme islam. - . Foto: 10020 Leif r Jansson.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling skal, når de er blevet gift den 17. juni fordømme muslimer.

Det er i hvert fald konsekvensen, hvis de nygifte skal følge Den Augsburgske Bekendelse og den såkaldte successions-lovgivning fra 1809, som er en del af den svenske grundlov.

Svenske eksperter henviser til, at så længe kongehuset er medlem af den svenske kirke, er kongefamilien underlagt Den Augsburgske Bekendelse, skriver svenske Dagen.

Ifølge Den Augsburgske Bekendelse, der stammer fra 1530 og som den danske folkekirke også er underlagt, skal protestanter fordømme islam som kristent kætteri. 

LÆS MERE OM DEN AUGSBURGSKE BEKENDELSE

Tolkes loven helt bogstaveligt, skal medlemmer af det svenske kongehus følge den rene evangeliske lære, og fordømme alle kætterier, herunder fra muhammedanerne.
Bryder de kongelige med den såkaldte successions-lovgivning, der siden 1809 har reguleret tronfølgen, mistes retten til tronen. 

Svenske eksperter mener dog ikke, at loven skal forstås så bogstaveligt, at de kongelige offentligt skal tage afstand til uslimer.

Det her skal læses med en smule fornuft og med udgangspunkt i, at vi i 1809 ikke havde religionsfrihed i Sverige, siger Thomas Bull, professor i konstitutionel ret.

Godt fem procent af den svenske befolkning er muslimer, og derfor mener statsvidenskabelig kandidat Olof Ruin da også, at loven kan sende et negativt signal.

"I et land som har en stor muslimsk minoritet kan loven virke stødende, siger Olof Ruin. 

Informationschef i det svenske kongehus Nina Eldh ser lovgivningen som et udtryk for, at den kongefamilie tilhører den svenske kirke. 

Den svenske grundlov bliver sandsynligvis ændret i efteråret, men meget tyder på, at trosbekendelsen for den svenske kirke vil blive bevaret. Det samme gælder grundlovens formuleringer om kongehuset, forudser Thomas Bull, professor i konstitutionel ret.

"I 60'erne var dette et svært spørgsmål, men så blev højre- og venstre-partierne enige om, at vi fortsat skal have et monarki, men kun med en symbolsk betydning. Og efter det kompromis er det som et sår, man ikke piller i, for så bryder diskussionen løs", siger Thomas Bull ifølge Dagens Nyheter.